Accessibility icon
02.08.2020

Čuveni Zagrebački kvartet zaključio ovogodišnji BaRoMus

Veličanstvenim koncertom Zagrebačkog kvarteta okončano je ovogodišnje izdanje “Baromusa”, festivala barokne glazbe koji se već 16 godina održava u Rovinju u organizaciji njegovog idejnog začetnika i umjetničkog direktora Domagoja Terzića.

Pod geslom “A quattro…” ovaj je festival kroz nekoliko tjedana u rovinjsku crkvu sv. Franje na radost publike doveo brojne eminentne glazbenike.

Podsjećamo, sve je započelo sredinom srpnja kada su na otvorenju priznatog festivala nastupili virtuozi iz Hrvatskog gitarskog kvarteta: Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić.

Rovinjska je publika zatim s oduševljenjem dočekala nastup “Matija svira Arsena” jednog od najznačajnijih hrvatskih instrumentalista Matije Dedića koji je svirao skladbe s istoimenog albuma kao omaž svome ocu, legendarnome Arsenu.

Nadalje, impresivnim koncertnim programom publici su se predstavili hrvatski saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji zajedno čine kvartet Papandopulo.

Za kraj, cijenjeni je Zagrebački kvartet u sastavu Martin Krpan (violina) Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo), osvojio srca publike.

Zagrebački je kvartet osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni. Njegov ugled dodatno učvršćuju nove inozemne turneje i gostovanja, pa je tako, u svojih više od stoljeća postojanja, Zagrebački kvartet održao preko 4.000 koncerata, te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.

Brojne nagrade i priznanja kvartetu uključuju najvažnije nacionalne nagrade i niz diskografskih nagrada “Porin”.

Današnji nositelji ove velike glazbene tradicije Zagrebačkog kvarteta ovaj su festival barokne glazbe s dugogodišnjom tradicijom zaključili djelima Sorkočevića, Haydna i Mendelssohna.