Accessibility icon

Turistički cvijet 2005

Rovinj ponovo među najboljima

Grad Rovinj, dobitnik je trećeg mjesta prestižne nagrade “Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2005.” – u kategoriji gradski turistički centri, koja se tradicionalno dodjeljuje u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore.

Podsjetimo, nagradu “Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2005.”, HRT i Hrvatska gospodarska komora dodjeljuju najboljim turističkim mjestima i ljetovalištima, te tvrtkama i pojedincima za iznimna postignuća u turizmu, a ovogodišnja svečana podjela priznanja održati će se 21. rujna u Opatiji.

Uređenost Rovinja kao izuzetnog turističkog centra, o čemu svjedoči i ova prestižna nagrada, obilježila su znatna investicijska ulaganja u ukupnom iznosu od 10.698.000,00 kn proračunskih sredstava. Grad Rovinj svake godine unaprjeđuje svoj “izgled” planski, kontinuirano s ciljem očuvanja zavičajnog nasljeđa, tradicije i šarma grada uz istovremeno podizanje komunalno turističko – ekoloških standarda.

Izgrađen je kolektor i uređen parter prometnice od kazališta “Gandusio” do “Mirne” sa novim kružnim tokom, hortikulturnim uređenjem i javnom rasvjetom. Osvijetljena je glavna upadnica u grad od Turnine do Končete, uređene su zelene površine u Istarskoj ulici, izvršen niz intervencija na više različitih zelenih površina u gradu te parku Punta Corente te su dovršena parkirališta Končeta i Sv. Vid. Prije početka ovogodišnje sezone dovršena je sanacija oštećenja na asfaltiranim površinama.

Dovršena je i nova autobusna nadstrešnica na Štangi, uredile su se šetnice i biciklističke staze, postavile nove klupe za parkove i šetališta, ograde i rukohvati na plaži Monte te je dopunjena postojeća turistička signalizacija.

Posebnu zahvalu zaslužuju umirovljenici, učenici, sportaši, lovci, ronioci te brojni sugrađani koji su puni dobre volje uz stručnu i tehničku podršku Komunalnog servisa d.o.o., učestvovali u programima akcija na uređenju okoliša pod nazivom “Neka moja Istra blista” na uređenju obala, otoka, podmorja i plaža.

I Turistička zajednica Rovinja se uključila u pripremu sezone podijelivši brojne sadnice nara, te cvijeća za uređenje vrtova, balkona i terasa. Ovu je turističku sezonu također obilježila i bogata kulturna ponuda, Rovinjski ljetni festival s nizom koncerata klasične glazbe, večeri posvećene istarskom i rovinjskom folkloru, Festival multikulture, Smotra talijanskog filma, Radio Company (disco spektakl ), Mundial foto festival te intenzivna galerijska aktivnost sa izložbom na otvorenom – Grisia.

Od novih ideja promocije turizma izdvojili bi još novi turistički Info punkt koji je Grad realizirao u suradnji sa Lučkom Upravom na obali Valdibora,a na kojem su turisti mogli dobiti točnu, detaljnu i promptnu informaciju o tome kako kvalitetno provesti vrijeme u Rovinju. Izuzetno je privlačna te postigla velik interes, bila ideja, izgradnje rovinjske brodice “batane u živo”. Batanu su rovinjski majstori gradili pred turistima prolaznicima uz scenarij koji je uključivao krpanje ribarskih mreža, bitinade, a i tipičnu gastro ponudu a kulminirao je spuštanjem “batane” u more te isplovljavanjem na “Regatu storicu” u Veneciju, na kojem je “batana” nastupila kao autentičan proizvod Rovinja.

Da bi se podigla opća razina sigurnosti turističke sezone u zdravstvenom te sigurnosnom aspektu izvršena su dodatna ulaganja u ukupnom iznosu od 318.000,00 kn proračunskih sredstava. Tako se naša rovinjska “Hitna pomoć” ljeti se dodatno pojačala sa još 4 medicinske ekipe za što je izdvojen iznos od 133.000,00 kn proračunskih sredstava. Djelovanje “Javne vatrogasne postrojbe” poduprto je za dodatnim iznosom od 150.000,00 kuna., dok su “Spasilačke službe” na plažama unatrag dvije godine kvalitetno pokrile potrebe dvije najfrekventnije rovinjske gradske plaže Cuvi i Lone za što je izdvojeno iz proračuna 35.000,00 kn.

Cilj je svakako ovu službu spasioca u suradnji sa Hrvatskim crvenim križem proširiti na sve gradske plaže. Turistički cvijet koji je uručen Gradonačelniku Grada Rovinja, Giovanniju Sponza, na dan 21. rujna na prigodnoj svečanosti u Opatiji još je jedan dokaz u nizu da je Rovinj usprkos brojnim ulaganjima, stalnom mijenjanju, nužnom i neminovnom razvoju, ostao prepoznatljiv, šarmantan, dobro upravljan grad, oplemenjen novim turističkim programima, a ujedno usklađen sa potrebama svojih sugrađana.