Accessibility icon

Međunarodna suradnja

Grad Rovinj-Rovigno bratimljen je sa gradovima Adria i Camaiore u Italiji te Leonbergom u Njemačkoj. Sa gradom Pesarom u Italiji, do kojega se već više od tri desetljeća svakog proljeća održava jedriličarska regata, potpisana je povelja o bratimljenju luka.

adriaADRIA (provincija Rovigo) je antički gradić u Italiji, biskupsko sjedište, važan poljoprivredni i trgovački centar. Povelja o bratimljenju potpisana je 17. Osim ovog vida suradnje, grad Adria je za vrijeme ratne agresije, dostavljao humanitarnu pomoć za prognanike i izbjeglice u hrani i novcu.

camaioreCAMAIORE (provincija di Lucca), gradić u talijanskoj regiji Toscana. Prvo potpisivanje povelje bratimljenja održano 20. siječnja 1990. u gradu Camaiore, a uzvratno u Rovinju 12. svibnja 1990. godine. Osim što su građani i vlasti Camaiorea nebrojeno puta, dostavili značajne količine hrane i odjeće za prognanike i izbjeglice koji su boravili u našem gradu, uspostavljena je i razmjena učenika osnovnih škola.

leonbergLEONBERG  grad u regiji Baden-Württenberg, na jugu Njemačke. Potpisivanje povelje bratimljenja između Leonberga i Rovinja izvršeno je u Leonbergu 12. veljače 1990., a uzvratno u Rovinju 25. kolovoza 1990. Osim uzajamnih posjeta i organizacije „Dana Rovinja u Leonbergu“ i „Dana Leonberga u Rovinju“, koji obiluju sportskim i kulturnim događajima, grad Leonberg je višekratnim i različitim donacijama pružao pomoć za izbjeglice i prognanike smještene u Rovinju kao i samom Leonberga održavaju se u Rovinju u mjesecu svibnju.

THE DOUZELAGE U proljeće 2016. godine Rovinj-Rovigno, postao je članom Europske udruge bratimljenih gradova – The Douzelage, kao jedini predstavnik Republike Hrvatske.