Accessibility icon

Plavi cvijet 2007

ISTARSKA TURISTIČKA SREDIŠTA VRLO USPJEŠNA U AKCIJI »PLAVI CVIJET«

Rovinj i Rabac zlatni, Vrsar srebrni

Po uređenosti hrvatskih primorskih gradova Rovinj je i ove godine prvi u HTZ-ovoj akciji »Plavi cvijet«, a najbolji turistički proizvod je projekt rovinjske Kuće o batani

Rovinj je i ove godine najbolje uređeni grad na hrvatskom dijelu Jadrana, prema jučer objavljenoj odluci povjerenstva akcije »Plavi cvijet« koju provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s medijskim pokroviteljima Glasa Istre (Goran Prodan), Jutarnjeg lista (Lana Mindoljević), Novog lista (Alenka Juričić), Slobodne Dalmacije (Olivija Gustin), Zadarskog lista (Damir Maričić) i Hrvatskog radija (Tina Čubrilo).

U kategoriji općinskih središta Plavi cvijet sa zlatnim znakom »obranila« je Baška Voda, a Vrsaru pripada onaj sa srebrnim znakom. Naposljetku, među turističkim mjestima deveteročlanom povjerenstvu, sastavljenom od predstavnika HTZ-a i medijskih pokrovitelja akcije, ove se godine najviše dopala uređenost Rapca, koji prvi put dobiva Plavi cvijet sa zlatnim znakom. Još dva Plava cvijeta za tzv. pojedinačne elemente dolaze u Istarsku županiju. Najbolje uređena benzinska postaja na Jadranu je Petrol Galižana, na cesti Pula – Vodnjan, a za najbolji turistički proizvod povjerenstvo je izabralo rovinjsku priču o batani.

Stalni pomak naprijed

»Plavi cvijet« je jedna od akcija koju HTZ-a provodi u sklopu projekta »Volim Hrvatsku«. U njoj se ocjenjuje prvenstveno uređenost jadranskih turističkih gradova, općinskih središta i mjesta kao cjelina, te pojedinačnih elemenata turističke ponude. Akciju Glavni ured HTZ-a provodi u suradnji s turističkim zajednicama primorske Hrvatske i medijskim pokroviteljima. Tako su početkom srpnja povjerenstva županijskih TZ-a predložila regionalne kandidate, među kojima je tijekom ljeta tročlana komisija Glavnog ureda HTZ-a napravila uži izbor. U konkurenciji gradova ostalo je pet kandidata: uz pobjednički Rovinj bili su Opatija, Vodice, Split i Dubrovnik. Rovinj je prvo mjesto osvojio gotovo nepodijeljenim stavom povjerenstva koje je predvodio direktor HTZ-a Niko Bulić. Druga je Opatija, a treći Split kojih lani nije bilo u užoj konkurenciji. Vodice i Dubrovnik ostali su korak iza.

Bulić: Nema dramatičnih različitosti

Uz čestitke ovogodišnjim pobjednicima, moram napomenuti da je spomenuti napredak vidljiv u svakom dijelu Hrvatske, od Istre i Kvarnera do Cavtata, i više nema dramatičnih različitosti, već se standard uravnotežuje i to u svim segmentima. Danas su rijetka primorska turistička mjesta bez barem jedne Plave zastave, čistoća i komunalna opremljenost vidno napreduju, turistička signalizacija u mjestima nije izuzetak nego pravilo, a smatram da tome doprinosi i ova akcija koja je u funkciji i stanovništva i gostiju, istaknuo je Niko Bulić na kraju ovogodišnjeg ocjenjivanja za Plavi cvijet.
Sva priznanja bit će uručena na svečanosti 26. listopada na Danima hrvatskog turizma, koji se tradicionalno održavaju u Cavtatu.

Goran PRODAN

Rovinježi posebno zadovoljni priznanjem za priču o batani

Giovanni Sponza, rovinjski gradonačelnik: Plavi cvijet je nagrada planskim naporima gradske uprave, komunalnog poduzeća te turističke privrede, ali i naporima i pažnji svih građana Rovinja koji svakodnevnim ponašanjem iskazuju brigu za svoj grad. Što se tiče projekta Kuće o batani, on je zamišljen na način da se kroz priču o tradicionalnoj rovinjskoj brodici na jedan drugačiji, suvremen način ispriča velika i mala povijest Rovinja, grada sa sviješću o podrijetlu.

Odette Sapač, direktorica TZ-a Rovinja: Iskreno govoreći, nakon lanjskog uspjeha nismo se puno nadali pobjedi. Potrebno je puno truda i ulaganja da bi se došlo na prvo mjesto, ali ostati na njemu još je teže, pa nam je jako drago da smo u tome uspjeli. Posebno nas raduje priznanje za naš projekt Kuće o batani, njegovu razradu i promoviranje i kao turističkog proizvoda koji bi mogao biti interesantan za goste.

Plavi i zeleni cvijet 2007. ponovo Rovinju i Varaždinu
ZAGREB, 19. rujna 2007.

Rovinj je i ove godine proglašen najuređenijim gradom te je osvojio titulu Plavog cvijeta za 2007. godinu potvrdivši time još jednom status najljepše turističke destinacije, drugo mjesto je pripalo Opatiji, a za treće mjesto se izborio Split koji svakom novom sezonom bilježi sve veći broj turističkih noćenja.

Tako je odlučilo ovogodišnje Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice prošireno predstavnicima medijskih pokrovitelja Glasa Istre, Jutarnjeg lista, Novog lista, Slobodne Dalmacije, Zadarskog lista i Hrvatskog radija, nakon što je obavilo završni obilazak i bodovanje kandidata u akciji Plavi cvijet 2007. u kojoj se ocjenjuje uređenost gradova, općina i mjesta primorske Hrvatske.

Ovogodišnji najoriginalniji suvenir su Šibenska puca, a najzanimljivija turistička ponuda Rovinjska batana.