Accessibility icon

Rovinj – grad najbolje prakse u RH

Grad Rovinj nagrađen nagradom i priznanjem za najbolju praksu grada u poticajima lokalnog gospodarskog razvoja te za kvalitetan doprinos razvoju lokalne samouprave u području modernizacije.

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza primio je nagrade koje je Rovinj dobio od Saveza gradova i općina R Hrvatske, a dodjelio ih je državni tajnik Središnjeg državnog Ureda RH g. Anton Palarić 18.ožujka u Zagrebu.

Projekt “Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi” provodi Savez udruga gradova i općina od travnja 2004. Temeljem natječajnog poziva, a s ciljem utvrđivanja i širenja inovativne, djelotvorne i primjenjive prakse jedinica lokalne samouprave Rovinj je prijavio nekoliko projekata. Temeljni je cilj ovog Projekta kojeg je proveo Saveza gradova i općina RH, bio prepoznati i nagraditi primjere dobrog rada lokalnih zajednica te ih nagradom istaknuti da postanu i uzorni model drugim gradovima i općinama. Projekt se provodio prvi put 2004.godine, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a na inicijativu Saveza gradova i općina te Središnjeg državnog ureda za upravu.

Za nagrade se takmičilo izuzetno važan broj od 75% od sveukupno 550 lokalnih zajednica na području RH koje su uključene u Savez udruga gradova i općina. Ukupno je bilo prijavljeno 38 programa, projekata i inicijativa iz osam oblasti: rješavanje nezaposlenosti, lokalni gospodarski razvoj, komunikacija s građanima, modernizacija upravljanja lokalnom samoupravom, predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, socijalna skrb, zaštita okoliša te zbrinjavanje komunalnog otpada.

Drago nam je da je Grad Rovinj nagrađen. Takva nagrada plus dodatno priznanje o najboljoj praksi i doprinosu razvoju dodijeljeno je unutar niza projekata u kojima su se takmičili skoro pa svi hrvatski gradovi i općine i stoga su takve nagrade posebno važne jer pokazuju da je Rovinj najbolji među jednakima u poticajima razvoju lokalnog gospodarstva te poticajima modernizacije odnosno razvoju kvalitetne komunikacije na razini grad – građani.

Ukratko rečeno Rovinj je nagrađen jer je unutar Hrvatske u prošloj godini napravio najviše po pitanju poticaja razvoja gospodarstva te modernizaciji metoda kvalitetnog upravljanja u zajednici.

Nagrađena su dva projekta.
“Lokalni gospodarski razvoj – odnosno info punkt i knjižica vodič za potencijalne investitore, poduzetnika na području grada Rovinja” te projekt “Sustav kvalitete ISO 9001:2000”