Accessibility icon

Plavi cvijet 2008 – Turistički cvijet 2008

Rovinj prvi apsolutni turistički šampion Hrvatske

U petak 24. listopada u šatoru na opatijskoj ljetnoj pozornici svečanim nagrađivanjem najboljih pojedinaca, mjesta i objekata završeni su Dani hrvatskog turizma. Ovogodišnje svečano okupljanje hrvatskih turističkih djelatnika održalo se povodom dodjele nagrada i priznanja u akcijama ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta, tvrtki i pojedinaca „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2008.“, koju provodi Hrvatska radiotelevizija u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom i „Plavi cvijet“, te “Zeleni cvijet“ i „Djelatnik godine“, koju provodi Hrvatska turistička zajednica. Ove su se godine spomenute nagrade po prvi put dodijelile na istom mjestu.

Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku
Grad Rovinj turistički prvak Hrvatske 2008.

Grad Rovinj je dobitnik dvaju cvjetova – Plavog cvjeta sa zlatnim znakom, za najuređeniji primorski grad, kojeg je uručio gospodin Niko Bulić, direktor HTZ-a, te veliku statuu Turističkog cvijeta kvaliteta za Hrvatsku 2008. za najbolje turističko mjesto na Jadranu sa više od 10.000 ležaja, koju je uručila potpredsjednica Vlade RH gospođa Đurđa Adlešić.

Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku
Grad Rovinj – najbolje turističko odredište (s više od 10 tisuća ležaja)
na Hrvatskom Jadranu.

Osim navedenog Rovinj je proglašen apsolutnim turističkim prvakom Hrvatske u 2008. godini te tako dobio najveću statuu Turističkog cvijeta. Nagradu je uručio predsjednik hrvatskog Sabora gospodin Luka Bebić. Spomenute je nagrade u ime Grada Rovinja preuzeo rovinjski gradonačelnik gospodin Giovanni Sponza.

Plavi cvijet sa zlatnim znakom u kategoriji gradova Rovinju za osvojeno 1. mjesto


Nagrade za djelatnika godine nagrađenima su uručili potpredsjednica Vlade RH gospođa Đurđa Adlešić, ministar turizma RH gospodin Damir Bajs, te direktor Hrvatske turističke zajednice gospodin Niko Bulić. U Rovinj su za djelatnike godine stigle 2 nagrade. U kategoriji prodaje i marketinga u turizmu najbolji je djelatnik Darko Ćorković iz Maistre d.d., dok je u kategoriji najbolji taksist nagrađen Petar Fazekaš.

Plavi cvijetHotel Istra dobitnik je priznanja za treće mjesto u kategoriji Turistički cvijet – najbolji hoteli hrvatskog Jadrana – 4*. U kategoriji hotela 3* priznanje za drugo mjesto dobio je hotel Park. Posebno priznanje – Turistički cvijet kvaliteta za Hrvatsku za poticaj i razvoj wellness programa dobio je Hotel Istra.

Gradonačelnik Giovanni Sponza se tako triput morao popeti na pozornicu da bi primio nagrade, istaknuvši da su priznanja Rovinju rezultat zajedničkog rada Grada, njegovih građana, javnih poduzeća i turističkog gospodarstva. Rovinj je tako našao dobitnu kombinaciju zajedničkog planiranja aktivnosti u pripremi turističke sezone, pri čemu svi znaju svoje obaveze u realizaciji.

– Ovo je za nas veliko priznanje, na samo zbog toga što smo treću godinu za redom i po četvrti put dobili Plavi cvijet, kao i Turistički cvijet, već i stoga što smo prvi osvojili u jednoj godini oba priznanja i postali prvi ukupni šampion turizma. Ovog priznanja ne bi bilo da u aktivnostima oko pripreme turističke sezone ne djelujemo zajednički, pa se zahvaljujem svima na podršci i trudu. Ova priznanja će nas dodatno motivirati da budemo još bolji. U Rovinju se pripremaju nova ulaganja od 1,5 milijardi kuna i brojni projekti koji će omogućiti da postanemo grad s četiri i pet zvjezdica, na samo u turizmu već i u društvenom standardu, istaknuo je gradonačelnik Giovanni Sponza.

Direktorica Turističke zajednice Odete Sapač je istakla da je Rovinj ove godine dobio osam priznanja, a za nju je najznačajnije priznanje Turistički cvijet koji dodjeljuje struka, na temelju nezavisnog ocjenjivanja Instituta Ivo Pilar.

– Nismo očekivali da ćemo dobiti oba najveće priznanja, ali nismo ni iznenađeni što smo postali sveukupni pobjednik. Koordinacija javnog i privatnog sektora kod nas dobro djeluje, svi su se svojski založili, što je rezultiralo ovakvim priznanjima. Turističko gospodarstvo je posljednjih godina puno uložilo u podizanje kvalitete usluge, podignuta je razina ukupne ponude, što je sve bodovano, pa je na temelju toga Rovinj postao šampion turizma. Visoke ocjene dobila je i očuvano kulturno naslijeđe, priroda i plaže, posebno ona u parku prirode Zlatnom rtu. Sve to čini jedinstvenu sliku naše turističke ponude, rekla je Odete Sapač.
Plavi cvijet 2008
Sapač se zahvalila svima koji su sudjelovali u definiraju i osmišljavanju turističke ponude. Podsjetila je da je Rovinj prošle godine dobio nagradu za najoriginalniji turistički proizvod koji je osmišljen oko rovinjske batane.

Rovinj je bio domaćin i brojnih velikih događanja kao što su Photodays-i, Weekend media festival ili godišnji susret hrvatskih dizajnera. Ne treba zaboraviti niti sada već tradicionalne Večeri ribarske tradicije, Grisiju, međunarodne regate… Ove godine je za građene Rovinja i njihove goste pripremljeno čak 275 događanja, tako da je njima pokriven gotovo svaki dan u godini.

Sada se priprema novi program oko arheološkog nalazišta Monkodonja, kojeg su zbog značaja već nazvali hrvatska Mikena. Priprema se i obnova crkve na otoku Sv. Ivan, na kojem je djelovala jedna od najstarijih zajednica Benediktinaca na Jadranu, kao i turistička valorizacija ornitološkog rezervata Palud.

Budući da će novoobnovljeni hoteli i oni koji se grade raditi cijelu godinu na značenju će sve više dobivati kulturni turizam, u kojem Rovinj kao najposjećenije izletničko i cruiser odredište ima što pokazati.