Accessibility icon
09.09.2020

Projekt poticajne stanogradnje – POS

Grad Rovinj-Rovigno se poticanoj stanogradnji vraća nakon gotovo deset godina od posljednje izgradnje tzv. “Čačičevih stanova” u naselju Štanga. U stanove kupljene po povoljnijim cijenama od 2000.-te godine kada je Rovinj pristupio poticanoj stanogradnji do 2007., kada je izgrađena zadnja – treća zgrada uselilo se šezdesetak obitelji. Kako su tržišne cijene stambenih kvadrata u Rovinju među najvećima u zemlji, zanimanje za kupnju stanova građenih prema sustavu društveno poticane stanogradnje je veliko, osobito među mladim obiteljima. Pokazali su to rezultati ankete koju smo proveli i na koju se javilo dvjestotinjak obitelji.

Cilj programa je da se građanima omogući kupnja stambenih jedinica po povoljnijim kreditnim uvjetima te da im se na taj način pomogne u rješavanju stambenih potreba uz poticaj javnih sredstava i mogućnost obročne otplate kredita po pristupačnijim uvjetima od tržišnih.

U svrhu izgradnje stambene građevine Grad će snositi troškove:

  1. uređenja građevinskog zemljišta,
  2. opremanja zemljišta na kojem će se graditi građevine odgovarajućom komunalnom opskrbnom infrastrukturom,
  3. sukladno uvjetima iz građevne dozvole – uređenja javne pristupne površine, odnosno ceste i druge javne površine i javne rasvjete do zemljišta na kojemu se gradi građevina te uređenja građevinskog zemljišta (parkirališta, zelene površine i sl.); priključka na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom gradske vodovodne mreže, odvodnju otpadnih i oborinskih voda na gradsku kanalizacijsku mrežu, opskrbu  električnom energijom i priključivanje na niskonaponsku elektroenergetsku mrežu  te distributivnu telekomunikacijsku mrežu .

Planira se gradnja 3 zgrade na lokaciji Štanga.