Accessibility icon
10.09.2020

Projekt izgradnje novog gradskog bazena

S ciljem osiguravanja adekvatnog prostora za trening u zimskim mjesecima rovinjskim plivačima i vaterpolistima, kao i omogućavanja zdravstvene usluge po najvišim i najsigurnijim standardima, Grad Rovinj-Rovigno, investicijom od oko 40 milijuna kuna planira izgradnju gradskog bazena u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Prim. Dr. Martin Horvat».

Planirana je izgradnja bazena veličine 33,33 x 25 m, zatim terapijskog bazena veličine 12,60 x 6,00 m, te dvorane za vježbanje i elektroterapiju, na mjestu postojeće zgrade fizioterapije.
Prema idejnom rješenju ukupna bruto površina iznosi 3637,55 m2.

Zgrada je koncipirana kao objekt u tri etaže: podrumska servisna etaža, prizemlje i kat. Pravilnog je pravokutnog tlocrtnog oblika dimenzija približno 78,58 x 36,77 m. Na jugoistočnoj strani zgrada je odijeljena od zgrade kina-palestre, a manjim dijelom u vidu hodnika (suho – tople veze) vezana na nju kako bi se zadržala postojeća veza s bolnicom. Između te dvije zgrade formiran je vrt-dvorište s mediteranskim biljem gdje se po potrebi mogu odvijati vježbe na otvorenom.

Sjeverozapadni dio zgrade se prirodno nametnuo kao izbor za smještaj velikog bazena budući da se u tom dijelu s tri strane otvaraju vizure prema moru, plaži i borovoj šumi. S druge strane, glavni prostori za fizikalnu terapiju- dvorana za hidroterapiju, prostor terapijskog bazena i dvorane za elektroterapiju i vježbanje su razmješteni duž dvaju pročelja, jugozapadnog i jugoistočnog pročelja. Jugozapadno pročelje karakterizira vizura prema borovoj šumi, dok je jugoistočno pročelje orijentirano prema mediteranskom vrtu- nekadašnjem atriju prema zgradi palestre koji osvjetljava hodnik i dvoranu za vježbanje i elektroterapiju. Također, izduženi, ozelenjen i relativno nedostupan prolaz između zgrada pridonosi intimnosti vježbača-pacijenata.