Accessibility icon
21.07.2021

Projekt obnove trga u Rovinjskom Selu

Naime, nakon izgradnje kanalizacijske mreže, uređenja postojeće infrastrukture i izgradnje novog dječjeg vrtića, Grad Rovinj-Rovigno nastavlja s ulaganjima u daljnji razvoj Rovinjskog Sela. Razvijen je tako novi projekt obnove tamošnjeg trga Matka Laginje.

Idejno rješenje izradio je Studio Kappo, čiji su autori osmislili tri različite varijante izgleda trga. Ono što im je zajedničko jest pristup oblikovanju, odnosno funkcionalna organizacija prostora s različitim programskim sadržajima, stvaranje reprezentativnosti i prepoznatljive vizualne slike te socijalna funkcija trga kao mjesto susreta, komunikacije i posebnih društvenih događanja.

Tako će, od sadašnjeg stanja, odnosno ravne asfaltirane plohe koja trenutno služi samo za parkiranje, uređenjem ovo središnje mjesto Sela postati funkcionalni prostor koji će biti prepoznatljiv, te koji će imati socijalnu ulogu koje je i tradicijski imalo.

Prilikom oblikovanja vodilo se računa o programskim potrebama i sadržajima. Stoga je u planu kolna i pješačka komunikacija do javnih sadržaja Doma kulture te trgovina i njihovih skladišta u prizemlju.

Predviđa se također fizička barijera uz glavnu prometnicu za zaštitu pješačke zone trga, prostor za organizaciju javnih manifestacija, parkiralište uz prostor trga, mjesta za poček autobusa, oblikovanje partera koristeći kamenu strukturu različitih obrada, te integracija vegetacijske strukture kao sastavnog djela oblikovanja trga i ambijentalna rasvjeta.

Fotogalerija