Accessibility icon
21.01.2020

ZT «Pino Budicin», čuvar tradicija i uzanci

Grad Rovinj-Rovigno je i ove godine odlučio podržati rad i aktivnosti Zajednice Talijana «Pino Budicin» izdvojivši u tu svrhu 415.000 kuna, što je ujedno i najviši iznos koji neki Grad izdvaja za potrebe organizacije te nacionalne manjine na područjima gdje ona predstavlja autohtonu skupinu građana.

Takav iznos nije slučajnost jer valja naglasiti kako je upravo rovinjska Zajednica Talijana među najaktivnijima, te u našem Gradu ima poseban značaj kao čuvar tradicija i uzanci naših starosjedioca.

«Smatramo da su programi koje organizira Zajednica Talijana kvalitetni, te da uvelike pridonose obogaćivanju kulturne ponude našeg Grada – izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga –. Aktivnosti koje provode pokazale su se ključnima u okviru očuvanja tradicije i bogate kulturne baštine, a riječ je o čimbenicima koji imaju posebnu vrijednost, osim s kulturnog i povijesnog, i s turističkog aspekta jer predstavljaju doživljaj autentičnosti koji gosti zaista cijene».

Podsjećamo da aktivnosti koje provode članovi Zajednice Talijana «Pino Budicin» obuhvaćaju razne sektore, pa tako unutar Zajednice djeluju KUD «Marco Garbin», skupine pjevača svih naraštaja, zborovi, skupina koja se bavi proučavanjem i revitalizacijom rovinjskog dijalekta, radijska skupina koja vodi emisiju na istrovenetskom dijalektu «Quatro ciacole in famia», zatim književna i povijesno-etnografska sekcija, dramska i sportska sekcija. Tijekom godine, članovi rovinjske Zajednice Talijana  organiziraju i razne večeri, izložbe, koncerte i manifestacije među kojima i sve posjećeniji humanitarni Božićni sajam, kao i Festival talijanskog filma te neizostavni Appuntamenti rovignesi.