Accessibility icon
12.05.2017

Zajednica Talijana ugostila putopisca Nicoloa Giraldija

ISTROM PJEŠKE, TRAGOVIMA CHARLESA YRIARTEA

U Zajednici Talijana «Pino Budicin» je u srijedu, 10. svibnja, prezentiran put talijanskog novinara i putopisca, Nicoloa Giraldija, koji je početkom mjeseca Istrom krenuo pješice, slijedeći tragove puta koji je daleke 1870 prešao Charles Yriarte, autor putopisa «Les bords de l’Adriatique et le Monténégro: Venise, l’Istrie, le Quarnero, la Dalmatie, le Monténégro et la rive Italienne», izdanog  1878. godine u Parizu.
Zainteresiranoj (i zaintrigiranoj) publici, Giraldi je ispričao anegdote, događaje, zatim dojmove mjesta koje je posjetio i ljudi koji u njima žive, usporedivši ih sa onima koje je Yriarte opisao u 19. stoljeću.
Giraldi je krenuo početkom mjeseca iz Muggie. Prije negoli je stigao u Rovinj, prešao je gradiće i mjesta sjeverne Istre, do Vižinade, Tinjana, Poreča. Nakon Rovinja, uputiti će se prema Vodnjanu, Galižani, Peroju, Puli, Raši te otocima Cres, Lošinj i Ilovik. Svoj će put okončati 28. svibnja na otoku Unije.
Giraldija je publici predstavio Paolo Paliaga, koji je na čelu sekcije mladih rovinjske Zajednice Talijana. Giraldi je već proputovao pješke put od Londona do Trsta, slijedeći tragove Prvog Svjetskog Rata, te put od Karnskih Alpi do Istre.