Accessibility icon
01.02.2020

Velika posjećenost 15. Noći muzeja u Rovinju

Preko 500 posjetitelja uživalo je u besplatnim izložbama, predstavi, predavanjima i predstavljanju na čak šest lokacija diljem Rovinja.

Sve je započelo u vijećnici Gradske palače, gdje je dogradonačelnik Marino Budicin prisutne proveo kroz zanimljivosti o Balbijevom luku u povijesnom kontekstu, da bi nakon njega Ivan Jergić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda brojnu publiku pobliže upoznao s konzervatorsko-restauratorskim zahvatom na istome. Njegova je obnova započela na inicijativu Grada 2016. godine, točnije, 340 godina nakon njegove izgradnje. Budicin je najavio i sljedeći veliki pothvat: projektiranje rovinjskog glavnog trga, koji je trenutno u fazi dokumentacije.

U Muzeju Grada Rovinja-Rovigno, organizatoru Noći muzeja, otvorena je izložba „na eks“ naslovljena „NAR je naš identitet“. S ovim su simbolom, kojega je za Muzej prije 46 godina naslikao Egidio Budicin, publiku upoznali Argeo Curto i Anselmo Tumpić, koji radi na njegovu redizajniranju.

Tijekom otvorenja izložbe najavljena je monografija „Egidio Budicin“, a radi se o višegodišnjem projektu koji je tek u nastajanju.

Osim navedene, „izložbe na eks“, posjetitelji su u Muzeju mogli razgledati izložbu „Otisci utisaka“, a djeca su uživala u predstavi „Pale sam na svijetu“ Teatra Naranča, koju je izveo Teodor Tiani. Također, publika se u velikom broju odazvala i na predavanja djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Petar Puhmajer, predavanjem naslovljenim „Tajni život palače Califfi“, predstavio je rezultate istraživanja
ove barokne građevine, dok je  Josip Višnjić približio istraživanja srednjovjekovne kule Turnina.

Građani i gosti su, tijekom večeri, mogli obići vrijednu muzejsku zbirku Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, i to uz stručno vodstvo Nikole Medelina. Ovom je prigodom najavljena priprema projekta „Čuvari (ne)reda“, u sklopu koje bi se predstavile sve javne službe, a najavljena je također još jedna monografija, ona vatrogasaca, koja bi trebala biti dovršena do 2022. godine.

Nadalje, u rovinjskom Multimedijalnom centru posjetitelji su mogli razgledati izložbu, „inBETWEEN“ kolektiva koFAKTOR, kojega čine arhitekti Silvija i Dujam Ivanišević.

Po prvi se puta Noći muzeja priključio i Centar za povijesna istraživanja. Njegovi su djelatnici posjetitelje proveli kroz Centar i upoznali ih s bogatom kartografskom zbirkom.

Tijekom večeri s malog su mola vozile batane u „Noćni đir s feralon“. Zahvaljujući Udruzi „Kuća o batani“, bila je to jedinstvena prilika doživjeti Rovinj s morske strane, noću, uz idiličan i romantičan ugođaj.

U kasne su sate posjetitelji zakoračili uz koncert THELINK20 u potpuno drugačijem ambijentu – Muzeju
Grada Rovinja-Rovigno, čime je okončana ova najsadržajnija Noć muzeja.