Accessibility icon
15.10.2021

Uskoro u Rovinju radionica u sklopu projekta “Oblikovanje mora”

Od 19. do 21. listopada u Rovinju će se održati radionica radionici ‘Participativna inventarizacija nematerijalne kulturne baštine’ u sklopu projekta “Crafting the sea-Oblikovanje mora’, kojega Udruga “Kuća o batani – Casa della batana” provodi u suradnji s Centrom za istraživanje mora-Institut Ruđer Bošković pod pokroviteljstvom UNESCO Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi.

Ovaj projekt istražuje tradicijsko i povijesno znanje o moru s ciljem razvoja participativnih metoda za praćenje klimatskih promjena, identificiranje biološke raznolikosti, ublažavanje rizika i promicanje uravnoteženijeg odnosa čovjeka i prirode.

Radionicu će voditi dr. Valentina Lapiccirella Zingari, antropologinja i UNESCO-va trenerica za implementaciju Konvencije o očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Radionici će prethoditi predavanje pod nazivom “More koje žive i koje čuvaju njegovi ‘obrtnici’: živa baština”. Predavanjem koje započinje u 18 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Rovinj-Rovigno, prezentirat će se sam projekt posvećen lokalnom znanju o moru na području Rovinja i upoznati s UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Sljedećeg dana će se, u Zajednici Talijana “Pino Budicin”, održati prvi dio radionice pod nazivom “Što je inventar nematerijalne kulturne baštine? Kako potaknuti dinamiku prikupljanja/dokumentiranja znanja među lokalnim dionicima i strukom?”. Radionica donosi definicije, osnovne pojmove, izazove i potencijale participativnih inventara, a sudionici će naučiti kako organizirati proces inventarizacije, uključiti lokalne dionike i uspostaviti radne grupe. Početak radionice zakazan je za 17 sati.

Također u 17 sati, na istome mjestu, radionica će se nastaviti i drugog dana, ovoga puta s nazivom “Istraživanje, izrada dokumenata, opisivanje nematerijalne baštine i stvaranje inventara: inovativne metodologije i rezultati istraživanja”. Drugi dio radionice temeljit će se na prezentaciji procesa izrade inventara od identificiranja i organiziranja izvora do prikupljanja podataka i dijeljenja rezultata. Radionica uključuje i demonstraciju intervjua s lokalnim stručnjakom, te izlaganje mr.sc. Luce Privileggija o istraživanjima provedenim u Centru za istraživanje mora-Institut Ruđer Bošković u sklopu projekta.

Projekt je financiran sredstvima UNESCO-vog Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi.

 

Fotogalerija