Accessibility icon
27.05.2022

Uoči Dana državnosti u Domu kulture održana je Svečana akademija

Uoči proslave Dana državnosti danas je u Domu kulture održana Svečana akademija kojom se obilježio spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Svečanoj su akademiji prisustvovali i vijećnici Gradskog vijeća, čelnici i predstavnici  udruga  proizašlih iz Domovinskog rata,  voditelji gospodarskog, javnog, političkog i duhovnog života grada, ravnatelji i direktori gradskih službi, poduzeća i ustanova koji su minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima Domovinskog rata.

«Hrvatska je danas suverena i neovisna država sigurna zemlja za život. No, nakon izazovnih vremena borbe s koronavirusom, danas nažalost svjedočimo ratu na samim granicama Europske unije. Danas građani Ukrajine proživljavaju iste strahote koje su naši građani proživjeli početkom devedesetih.

Ne čudi stoga velik osjećaj solidarnosti, ljudskosti i prihvata od strane naših ljudi prema onima koji su izgubili sve pod razornim posljedicama ovog strašnog rata.

Gotovo tri desetljeća ponosili smo se i rado isticali kako su vrijednosti naše urbane i društveno-kulturne cjeline usmjerenost prema napretku i socijalno odgovorno ponašanje.

Danas se već u cijelome svijetu osjećaju ekonomske posljedice ovog strašnoga rata u našem susjedstvu. Mi, rovinjska zajednica smo i do sada pokazali kako su naš duh i naše zajedništvo nepokolebljivi, te sam siguran kako ćemo to dokazati i u budućnosti» naglasio je gradonačelnik Marko Paliaga u svom obraćanju.

Gradonačelnik je podsjetio i na veliku žrtvu hrvatskih branitelja bez kojih ne bi bilo Hrvatske u današnjim granicama. «Mi danas živimo u miru i slobodi, jednakih prava i mogućnosti. Činjenica je da bez Branitelji su u Domovinskom ratu na niz bojišta unutar Hrvatske  – Hrvatsku i obranili. I itekako trebamo cijeniti mir i biti svjesni kako  se i danas  u mnogim područjima gine zbog dugogodišnje mržnje, nesnošljivosti, političkih interesa i gramzivosti», nadodao je Paliaga.

Svečanost su uljepšali učenici Glazbenog odjela OŠ Vladimira Nazora, Nina Džaja i Fiore Sponza iz petog razreda koji su na gitari odsvirati Stachakovu Canzonettu anticu, zatim Marin Nimčević, učenik trećeg razreda koji je na klaviru izveso Kabalevskijev Slow Waltz opus 39, Mihael Uljanić iz trećeg razreda na saksofonu u pratnji Katarine Uljanić sa skladbom Kansax City te Ana Radolović iz šestog razreda koja je na klaviru odsvirala Chopinovu Polonaise u g-molu. Himnu Republike Hrvatske i istarsku svečanu pjesmu na početku svečanosti izveo je poznati rovinjski bariton Ronald Braus.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća odali su dužnu počast poginulim braniteljima polaganjem vijenca na Središnjem križu gradskog groblja, nakon čega su uslijedili blagoslov i molitva koje je predvodio rovinjski Župnik Mons. Vilim Grbac.