Accessibility icon
15.09.2021

U Rovinju se održava 63. tradicionalan susret «Famìe Ruvignise»

Udruga rovinjskih iseljenika, njihovih obitelji i prijatelja „Famìa Ruvignisa“ je i ove godine  posjetila svoj rodni grad u sklopu proslave blagdana zaštitnice Rovinja, Svete Eufemije.

Tradicionalan je susret organiziran u suradnji sa Zajednicom Talijana „Pino Budicin“, a Udruga je prva takve vrste koja je pokrenula događaje i posjete u vlastitom rodnom gradu njegujući odnose s lokalnim stanovništvom još od devedesetih godina.

Ovogodišnje okupljanje predviđa bogati i raznovrstan program u sklopu kojeg će se održati i zanimljivo predavanje prof. Marina Baldinija, pod naslovom „Lo sguardo del Mantegna“ („Mantegnin pogled“) koje će se održati 17. rujna u Crkvi sv. Eufemije, s početkom u 11 sati.

Prof. Baldini će tim povodom predstaviti nedavna otkrića o autoru kipa Svete Eufemije koji krasi oltar u desnom brodu crkve. Slijedom vrlo detaljnog usporednog istraživanja, prof. Baldini vjeruje da je kip djelo vrlo mladog Andree Mantegne.

Slijediti će, u 17 sati, u Zajednici Talijana, predstavljanje knjige prof. Libera Benussija te knjige „Gli occhi di Lavinia“, rovinjskog iseljenika s rimskom adresom Gianclaudia de Angelinija.