Accessibility icon
04.05.2023

U Rovinju-Rovigno uz lijepe vijesti obilježen Međunarodni dan vatrogasaca: ishodovana je građevinska dozvola za novi Vatrogasni dom

Povodom blagdana sv. Florijana gradonačelnik Marko Paliaga posjetio je rovinjske vatrogasce i volontere u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno kako bi im čestitao Dan vatrogastva.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić istaknuo je da su tijekom prošle godine odrađene 1022 intervencije, dok ih je od početka ove godine bilo sveukupno 280. No, kao što je istaknuo, JVP Rovinj-Rovigno radi s izuzetno kvalitetnom opremom, a nadasve s motiviranim pripadnicima i volonterima koji su uvijek spremni dati sve od sebe kako bi se građani osjećali sigurno.

A nakon što je prošle godine nabavljena nova opreme i vozila u vrijednosti od 12 milijuna kuna, ovih je dana pristigla još jedna lijepa vijest za lokalnu Javnu vatrogasnu postrojbu. Naime, ishodovana je građevinska dozvola za novi Vatrogasni dom kojeg Grad Rovinj-Rovigno planira izgraditi na lokaciji gospodarske zone Gripole-Spine’ kako bi se rovinjskim vatrogascima osigurali što bolji uvjeti na primjerenijoj lokaciji.

Planirana je stoga izgradnja osnovne građevine – zgrade „Zaštite i spašavanja“ (Vatrogasni dom) i pomoćne građevine – bazena za vatrogasne vježbe za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Grada Rovinja-Rovigno, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, te lokalne Civilne zaštite.

Zgrada vatrogasnog doma izvest će se kao slobodnostojeća, etažnosti P+1, sa djelomičnom galerijom u etaži prizemlja i tornjem kao sastavnim dijelom građevine, dok će se bazen izvesti kao pomoćna građevina.

Prostor vatrogasnog doma projektiran je tako što su na etaži prizemlja smješteni sljedeći prostori: ulazni prostor u kojem se nalazi dizalo, stubište koje vodi do 1. kata, prostor za čistačice, izložbeni prostor, blagovaona, kuhinjski blok, sanitarni blok s WC-om prilagođenim za osobe smanjene pokretljivosti, garaža namijenjena za 22 specijalna vozila, razna spremišta i skladišta opreme, toplinska podstanica, elektro soba, kompresor, prostorije za servis vatrogasne opreme, praonica zaštitnih odijela, garderoba civil/uniforma s tuševima, garderoba zaštitna odijela, sanitarni blok, dekontaminacija, stubište koje vodi do galerije i 1. kata.

U dijelu etaže prizemlja smještena je djelomična galerija na kojoj se nalazi dodatno spremište opreme.

Na etaži kata smješteni su sljedeći prostori: dvorana za predavanja za minimalno 50 osoba, sanitarni blok s WC-om prilagođenim za osobe smanjene pokretljivosti, prostor za čistačice, dvije spusnice za spust s do garaže u prizemlju, operativna soba, uredski prostori s kupaonama, sobe s kupaonama, prostorija UPS + server, prostor za dnevni boravak s čajnom kuhinjom i blagovaonom, otvoren nenatkriven atrij, otvoren atrij natkriven drvenim pergolama, sanitarni blok s tuševima, prostorije DVD-a, prostorije civilne zaštite, prostorija područne vatrogasne zajednice, razna spremišta, kondiciona dvorana, natkrivena terasa i nenatkrivena terasa.

U prizemlju građevine smjestit će se bazen namijenjen za vatrogasne vježbe, dimenzija 5x5m, dubine 5 m, a u podrumu strojarnica u kojoj će se smjestiti strojarnica bazenske tehnike.

U ime osnivača, Grada Rovinja-Rovigno te Općina Bale-Valle, Kanfanar i Žminj prisutnima se na proslavi sv. Florijana obratio žminjski načelnik Željko Plavčić koji je svima zahvalio za velik trud kojeg svakodnevno ulažu u sigurnost zajednice te im zaželio mirnu turističku sezonu uz što manji broj intervencija.

 

Fotogalerija