Accessibility icon
28.09.2023

U Rovinju-Rovigno se od 28. rujna do 1. listopada održava Generalna skupština Douzelagea

Grad Rovinj-Rovigno domaćin je ovogodišnje Generalne skupštine Udruge bratimljenih gradova Europske Unije Douzelage koja se održava ovog vikenda, od 28. rujna do 1. listopada.

Događaj okuplja oko 300 sudionika, predstavnika svih 26 europskih zemalja i Ujedinjenog Kraljevstva kao jednog od osnivača Udruge. Tema ovogodišnje skupštine koja će se održati u našem gradu jesu politike očuvanja tradicije i povijesno-kulturne baštine.

Sudionicima će biti predstavljene najbolje prakse koje se provode u gradovima članovima Douzelage-a, a program predviđa i razne panele, predavanja, okrugle stolove o očuvanju i valorizaciji lokalne kulturne baštine, te praktične radionice na kojima će se sudionici upoznati sa rovinjskom i istarskom tradicijom: pjevanjem bitinada, vožnjom batana, tkanjem mreža, oslikavanjem jedra, pletenjem „damižana“, šivanjem krpenih lutaka “poupa da bieco” te proizvodnjom “bukaleta”.

Udruga je nastala 1991. Godine, te je prvotno okupljala 12 država članica Europske Unije (zbog čega dobiva i naziv koji spaja francuske riječi Douze – dvanaest i Jumelage – bratimljenje), odnosno po jednog predstavnika manjih gradova do 40 tisuća stanovnika iz svake države članice, a sve s ciljem promicanja zajedničkih aktivnosti i prijateljstva putem uspostavljanja obrazovne, gospodarske, turističke, sportske i kulturne mreže između gradova.

Obrazovne i kulturne razmjene najviše doprinose održavanju uspjeha Douzelagea. Školske razmjene i projekti između škola u različitim zemljama često su omogućeni zahvaljujući podršci Europske Unije. U kulturnom smislu, glazbenici, zborovi, limene glazba, školski orkestri, plesači, umjetnici i brojni drugi sudjelovali su u razmjenama i osmišljavali projekte na kojima bi mogli zajedno raditi.

Na svakom susretu organiziraju se konstruktivne radionice s iznimno kompetentnim voditeljima i predavačima. Održane su radionice o okolišu, obradi otpada, informacijskoj tehnologiji, društvenim i zdravstvenim pitanjima, kazalištu, turizmu, raznim obrazovnim temama, a mnoge su uključivale učenike, studente i vježbenike.

Grad Rovinj-Rovigno postao je članom Europske udruge bratimljenih gradova Douzelage u proljeće 2016. godine kao predstavnik Hrvatske, a na ovogodišnjoj će Generalnoj skupštini imati priliku upoznati ostale države članice sa svojim prirodnim ljepotama, bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, ali i radom njegovih udruga i ustanova.