Accessibility icon
21.06.2022

U petak kreće 18. BaRoMus

Već ovog petka, 24. lipnja, započinje koncertna sezona u režiji 18. BaRoMus Festivala, a njegovo punoljetno izdanje u rovinjsku crkvu sv. Franje dovodi čak šest atraktivnih koncerata.

Do sada je ovaj prepoznatljiv projekt na domaćoj sceni klasične glazbe u Rovinj doveo mnoge eminentne soliste, komorne sastave i orkestre, te je održano preko sto koncerata klasične glazbe, kao i brojne praizvedbe djela suvremenih skladatelja.

Kao takav, festival ne samo što svojim programima obogaćuje koncertni život Rovinja, već je postao neizostavno mjesto susreta publike i izvođača.

Ovogodišnje izdanje manifestacije kreće ovog petka s početkom u 21 sat, te uz besplatan ulaz, kao što to vrijedi i za preostale koncerte. Na tradicionalnoj festivalskoj pozornici rovinjske crkve nastupit će tako komorni orkestar Acoustic Project Strings koji će pod vodstvom svojeg koncert majstora Marca Grazianija izvoditi kompozicije W. A. Mozarta, B. Papandopula i A. Dvořáka.

Radi se o orkestru koji je ovogodišnji dobitnik Porina u kategoriji klasične glazbe, a osnovan je zahvaljujući suradnji skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića, idejnog začetnika i voditelja projekta, i violinista Marca Grazianija kao koncert majstora.

Ovaj orkestar okuplja vodeće hrvatske gudače mlađe generacije među kojima uz Palanovića i Grazianija stoje Katarina Kutnar, Aleksandar Jakopanec i Petar Kovačič.

U utorak, 28. lipnja uslijedit će nastup hrvatskog komornog sastava Trio Adriatico uz intrigantan odabir djela renesansnih i ranobaroknih skladatelja. Festival se nastavlja nastupom sastava Flam – a Duo 1. srpnja, a udaraljkaši će predstaviti svoj nosač zvuka “Preludes and Fugues“. Terezija Cukrov u Rovinj stiže 5. srpnja. BaRoMus-ovoj će se publici predstaviti izvedbom kompozicija C.P.E. Bacha, L. Sorkočevića, J.C. Bacha i W. A. Mozarta. U goste zatim 8. srpnja dolazi i Kvartet Papandopulo koji će ovom prilikom izvoditi kompozicije domaćih suvremenih autora T. Uhlika, M. Ivičević, D. Bobića, P. Obradovića i G. Tudora.

Ovogodišnji koncertni ciklus 12. srpnja zaključit će poznati ansambl Antiphonus, koji će u Rovinju izvesti djela velikih C. Monteverdija I J. S. Bacha.

Ove se godine program Festivala održava zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije, Grada Rovinja-Rovigno i Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno, te Adris grupe.