Accessibility icon
13.04.2023

U nedjelju se u Rovinju-Rovigno održava «Popolana»

U prostorijama Gradske uprave je danas održava konferencija za medije tijekom koje je predstavljeno ovogodišnje izdanje «Popolane».

Riječ je o velikom sportsko-rekreativnom događaju humanitarnog i međunarodnog karaktera kojeg već duži niz godina organizira lokalna Sportska zajednica uz potporu Grada Rovinj-Rovigno i Turističke zajednice pod geslom “Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma”.

 

U slučaju kiše program se prebacuje na 23. travnja

Okupljanje sudionika i start sportskog dijela programa odvijati će se u nedjelju, 16. travnja, na glavnom gradskom trgu. Kao što je naglasio tajnik Sportske zajednice Roberto Krevatin, sve su nade usmjerene na što povoljnije vremenske uvjete, no ukoliko kiša ne bude dozvolila održavanje manifestacije ista će se prebaciti tjedan kasnije, odnosno 23. travnja, uz istu satnicu.

Prodaja majica u humanitarne svrhe započinje već u 9, dok je start biciklijade u dužini 40 km i start rekreativne utrke pješaka i trkača na 4km predviđen u 10 sati. Budući da se trči bez kotizacije i mjerenja vremena, pozvani su svi sugrađani da dođu i podrže humanitarnu akciju i provedu nedjeljno prijepodne u sportskom okruženju.

 

Natjecateljski dio odvija se na Štrika Ferati

Na trgu će također članovi rovinjskih sportskih udruga prezentirati svoje aktivnosti, dok će se natjecateljski dio, trail trčanje u duljini od 18km i štafetno trčanje u duljini od 2×7 km, odvijati na uređenoj trasi nekadašnje željezničke pruge, Štrika Ferata.

«Na štafetnu utrku prijavljuju se dvije osobe koje se moraju dogovoriti tko će trčati prema Rovinjskom Selu, a koji će član trčati natrag do Rovinja. Mora se uzeti u obzir i nadmorska visina koja će otežati kretanje prvom članu štafete, a jako puno olakšati trčanje drugom članu. Svakako će sudionike u Rovinjskom Selu dočekati okrjepa i vesela ekipa koja će ih, uz DJ-a, oraspoložiti.

Sve prijavljene natjecatelje će u startnom paketu čekati izotonički energetski napitak i eko bira Kampanjola, te majica utrke. Osiguran je i autobus za sve natjecatelje koji će čekati svoje partnere u Rovinjskom Selu. Polazak drugog člana štafete je s parkinga kod početka Štrika Ferate 15 minuta prije starta», objasnio je Krevatin.

Za tri prvoplasirane štafete osigurane su nagrade sponzora, kao i za najbrže na najdužoj trkačkoj dionici utrke od 18 km, a dodjela nagrada održati će se u 13 sati na glavnom gradskom trgu.

Kotizacija za obje utrke (štafetnu utrku i utrku na 18 km) iznosi 20 eura, u što je uračunata i majica za humanitarnu kampanju.

 

Humanitarna akcija «Svi za Erika»

Paralelno uz sportsko – rekreativna događanja manifestacija se razvila u veliku humanitarnu akciju pod nazivom „1+1=milijuni koraka“ pri čemu se prikupljaju sredstva za one kojima je to najpotrebnije.

Krevatin je napomenuo i kako je cilj manifestacije promovirati sport i rekreaciju, odnosno kretanje i fizičku aktivnost u zdravom i prirodnom okruženju kakvog nudi Rovinj-Rovigno, ali i senzibilizacija javnosti za volonterskim radom i uključivanjem što više ljudi u humanitarne akcije.

A osim sportskog karaktera  i humanitarnog karaktera «Popolana» doprinosi promociji grada time što stavlja naglasak i na prirodne ljepote te očuvanu prirodu, čime se Rovinj-Rovigno doista može pohvaliti.

Ove će se godine, uz moto «Svi za Erika – Tutti per Erik», sav prihod namijeniti za pomoć obitelji mladog sugrađana koji boluje od leukemije.

«Vjerujem da će odaziv i ove godine biti odličan. Rovinjke i Rovinjci su oduvijek poznati po jako dobrom odazivu na humanitarnim akcijama, po njihovoj velikodušnosti, te se nadam da ćemo i ove godine to pokazati kroz naš doprinos. Nadam se lijepom vremenu, da će cijela manifestacija uspjeti i da ju nećemo morati odgađati, ali u svakom slučaju koristim priliku još jednom pozvati svih da nam se pridruže u što većem broju i time zajedno pomognemo našem mladom sugrađanu Eriku i njegovoj obitelji», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Fotogalerija