Accessibility icon
19.11.2020

U Hotelu «Lone» održavaju se «Adriatic Cemetery Days»

U organizaciji časopisa «Komunal» 19. i 20. studenog u Hotelu «Lone» održavaju se «Adriatic Cemetery Days». Riječ je o konferenciji koja, u skladu sa protuepidemijskim mjerama, okuplja razne sudionike iz područja pogrebnih djelatnosti, komunalnih tvrtki, jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih i međunarodnih institucija, nevladinih udruga, dobavljača tehnologija te svih ostalih uključenih u pogrebne usluge i očuvanje kulturne baštine na Mediteranu.

Program koji uključuje plenarna predavanja, panel rasprave, predstavljanje najboljih praksi te studijske posjete, a dotaknuti će se tema poput valorizacije i turističkog brendiranja grobalja, informatičkih rješenja za upravljanje grobljima, hortikulture i održavanja grobljanske infrastrukture, kulturne i povijesne baštine mediteranskih grobalja te socijalnog aspekta groblja i nasljeđa.

Organizatore i sudionike konferencije je u ime Grada Rovinja-Rovigno pozdravio zamjenik gradonačelnika Kristijan Damijanić. «Nadam se da ćete imati prilike nakon radnog djela ove dvodnevne konferencije osjetiti i dašak čarolije našeg mjesta nadahnutim bogatom poviješću te se krasi očuvanom kulturnom, arhitektonskom i prirodnom baštinom. A neizostavan dio te baštine nalazi se upravo na gradskom groblju. Naime, groblja nisu mjesta na koja odlazimo samo kako bi odali počast sjećanju na naše najmilije, već su ona svjedoci povijesti, strukture stanovništva i običaja jedne sredine. Rovinj-Rovigno je kroz povijest brojao više groblja, kao i mjesta gdje su se vršili ukopi za vrijeme raznih epidemija. Današnje je groblje koje ćete i posjetiti u sklopu studijskih posjeta ove konferencije sagrađeno krajem 19. stoljeća a krasi ga jedinstveni trijem, s prekrasnim neorenesanskim kolonatom. Uz mnogobrojne spomenike značajne umjetničke vrijednosti, djelo naših škalpelina i kamenoklesaca, od kojih su brojni sačuvani u lapidariju u sklopu groblja niže se i osam drvoreda čempresa klasificiranih kao spomenik pejzažne arhitekture. Groblje je odraz promjena u jednoj sredini iz kojeg je moguće iščitati čitav niz fenomena i utjecaja koji su se neminovno trebali dogoditi  i stoga mi je izuzetno drago što ćete se upravo na ovoj konferenciji dotaknuti kulturnog socijalnog aspekta tih dragocjenih spomenika kolektivne memorije kao i o važnosti njihove valorizacije i očuvanja» naglasio je u svom govoru Damijanić koji je prisutnima zaželio ugodan boravak i uspješan rad u našem gradu.

Fotogalerija