Accessibility icon
15.09.2023

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada Rovinja-Rovigno

U prepunoj dvorani rovinjskog Multimedijalnog centra održana je danas, s početkom u 11 sati, ovogodišnja Svečana sjednica Gradskog vijeća.

Sjednica je tradicionalno otvorena uz himnu Republike Hrvatske i svečanu pjesmu Istarske županije, u izvedbi učenika Glazbene škole Vladimira Nazora pod ravnanjem prof. Daniela Dražića.

Nimčević: «Način na kojem baštinimo naše bogatstvo prepoznat je i van granica Hrvatske»

„Tradicionalno se na današnji datum okupljamo kako bi svečano i dostojno obilježili Dan grada i njegove zaštitnice Svete Eufemije. Blagdan Sv. Eufemije, 16. rujna, dugom je tradicijom vjerska svetkovina, a sama crkva i zvonik koji su joj posvećeni,  simbol su grada i prepoznatljiva veduta diljem svijeta“, obratio se prisutnima Emil Nimčević, predsjednik Vijeća Grada Rovinja-Rovigno.

Nimčević se osvrnuo i na uspjehe u protekloj godini, ali i na pravac kojeg je ovaj saziv Gradskog vijeća odabrao. „Naša je vizija i misija unaprijediti ovaj grad, obogatiti ga i prilagoditi potrebama generacija koje danas u njemu žive. No, u tome ostajemo uvijek vjerni i dosljedni duhu naše prošlosti. Rovinježi (i Istrijani općenito) su oduvijek bili korak ispred svog vremena. I to zato jer su razmišljali dugoročno, jer su na sve gledali otvorenog uma, a nadasve otvorenog srca.

Upravo nam je ta snažna ljubav prema svom kraju i našim ljudima i danas pokretač koji nas motivira i potiče da čuvamo ono najvrijednije što imamo.

Krajem mjeseca u naš grad dolaze predstavnici 26 zemalja Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva, upravo kako bi upoznali naše prakse u očuvanju tradicije i kulturne baštine. Grad Rovinj-Rovigno je, naime, ove godine domaćin Godišnje skupštine europske organizacije bratimljenih gradova Douzelage čiji je ujedno i član.

Jedan je to u nizu pokazatelja da je i van granica Hrvatske prepoznat način na koji baštinimo našu prirodu, našu povijest, naše materijalno i nematerijalno bogatstvo“, zaključio je Nimčević.

Velik broj okončanih kapitalnih projekata

Gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno Marko Paliaga osvrnuo se na mnogobrojne okončane kapitalne investicije koje su obilježile razdoblje od zadnjih godinu dana.

„Fokusirali smo se na projekte koji možda nisu toliko popularni u javnosti, ali koji zato predstavljaju dugoročno ulaganje u održivost, bolju i sigurniju budućnost i višu kvalitetu života.

Fokusirali smo se na projekte kojima garantiramo ekološki, gospodarski, tehnološki, društveni i kulturni razvoj, na način da zadovoljimo i potrebe budućih generacija.

I u konačnici, fokusirali smo se na projekte koji su od javnog interesa, kojima osiguravamo napredak svih sektora u našoj nadležnosti i kojima štitimo i čuvamo blagodati našega prostora“, objasnio je gradonačelnik Paliaga.

Od realiziranog predstavio je izgradnju kompleksa gradskog i terapeutskog bazena, izgradnju streljane Turnina, novo dječje igralište posvećeno ribarskoj tradiciji, dovršetak popločenja platoa crkve sv. Eufemije, primopredaju POS stanova, izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja na Lokvi Vidotto i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Cuvima, obnovu trga Matka Laginje u Rovinjskom Selu, obnovljen interijer i mehanizam Gradskog sata, izgradnju novog kolnika i biciklističkih traka na Cesti za Valaltu, postavljanje novog asfalta i infrastrukture u ulici Braće Pesel, izgradnju novih prometnica gospodarskoj zoni Gripole-Spine’, postavljanje nove umjetne trave na igralištu kompleksa Valbruna uz ishodovanje FIFA Quality Pro certifikata, te druge projekte koji su i prikazani na platnu dvorane MMC-a.

Uzvanike je pozdravio i župan Istarske županije Boris Miletić, dok je pozdravni govor i čestitke za Dan Grada i blagdan sv. Eufemije uputio i saborski zastupnik Emil Daus. Miletić i Daus složili su se kako se Rovinjci mogu ponositi svojim Gradom i njegovim uspjesima, pohvalili su brojne okončane projekte, te čestitali svima.

Podijeljene medalje i plakete Grada

Drugi dio sjednice bio je rezerviran za dodjelu priznanja sugrađanima za njihov rad, zasluge i doprinos zajednici.

Tom je prilikom medalja Grada dodijeljena Vesni Miletić Kancelir za uspješan rad u području zdravstva i socijalne skrbi, Marii Sciolis za uspješan rad u području odgoja i obrazovanja, Mirku Cetinskom za uspješan rad u području glazbe i radija, te Vladimiru Findaku za uspješan rad u području kineziologije i tjelesne kulture.

Plakete Grada uručene su društvu Gaia d.o.o. za ostvarene rezultate u području ribarstva i očuvanja rovinjske ribarske tradicije, OPG-u Marica Peteh za ostvarene rezultate u području rovinjske poljoprivredne proizvodnje, Studiju Tumpić&Prenc d.o.o. za ostvarene rezultate u području gospodarstva i dizajna, te obrtu San Tommaso za ostvarene rezultate u području razvoja vinarstva.

Ovaj su događaj glazbom uveličali mladi talentirani glazbenici, solo pjevačice Darija Auguštan i Lana Bradić, te tenor Filip Filipović.

Među uzvanicima današnje svečane sjednice bili su i saborski zastupnici Katarina Nemet i Emil Daus, istarski župan Boris Miletić, Počasni Konzul Italije u Puli Tiziano Sošić, gradonačelnici istarskih gradova Poreča-Parenzo Loris Peršurić, Labina Valter Glavičić i Novigrada-Cittanova Anteo Milos, te zamjenici gradonačelnika Pule-Pola Bruno Cergnul, Umaga-Umago Mauro Jurman, Buje-Buie Corrado Dussich i Vodnjan-Dignano Diriana Delcaro Hrelja, kao i načelnici istarskih općina Bale-Valle Edi Pastrovicchio, Barban Dalibor Paus, Cerovlje Elvis Šterpin, Kanfanar Sandro Jurman, Ližnjan- Marko Ravnić, Marčana Predrag Pliško, Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, Žminj Željko Plavčić i Svetvinčenat Dean Perković.

Fotogalerija