Accessibility icon
26.07.2023

Svečano postavljen informativni pano o kamotočcu Pholas dactylus

Danas je u jutarnjim satima u maloj luci Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “dr. Martin Horvat” svečano postavljen informativni pano o kamotočcu Pholas dactylus koji se u čitavom Rovinju nalazi jedino na navedenoj lokaciji.

Čin postavljanja panoa s osnovnim informacijama ovog zaštićenog školjkaša svojevrsni je zaključak projekta kojega je provela Talijanska srednja škola Rovinj – Rovigno u suradnji sa Strukovnom školom Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno, rovinjskim Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije – Natura Histrica i s Gradom Rovinjom – Rovigno.

Cilj projekta naslovljenog „Prisutnost kamotočca Pholas dactylus u obalnom području Rovinja“ bio je, uz edukaciju učenika, informirati i senzibilizirati lokalnu zajednicu, te očuvati i proširiti stanište mehaničkim uklanjanjem materijala (šljunka) kako bi se povećala raspoloživa glinena podloga za prihvat ličinki kamotočca novih generacija.

“Danas je naglašena važnost ovakvih projekata s ciljem očuvanja bioraznolikosti i ambijenta uopće, a posebno s ciljem edukacije i ekološkog osvještavanja mladih naraštaja”, navela je ravnateljica rovinjske Talijanske srednje škole, Ines Venier, koja se, uz koordinatora projekta, profesora Daniela Sumana, zahvalila svim partnerima na projektu čiji su predstavnici ujedno uveličali današnji čin.

Izrazili su nadu kako će se takvi projekti nastaviti i ubuduće, u suradnji i sinergiji između škola i drugih institucija. Gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno pohvalio je projekt i iskazao zadovoljstvo što u našem gradu škole surađuju sa znanstvenim istraživačima na takvim hvalevrijednim inicijativama koje se uklapaju u strategiju razvoja Grada.

Dodajmo kako je projekt sufinancirala tvrtka INA-Industrija nafte d.d., kroz program “Zeleni pojas”, koji podržava projekte zaštite i revitalizacije kopnenih i morskih staništa-ekosustava u cilju zaštite biološke raznolikosti i ekološkog osvještavanja mladih naraštaja.

Fotogalerija