Accessibility icon
30.05.2020

Svečani prijem i polaganje vijenca povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Nakon gotovo dva desetljeća obilježavanja Dana državnosti 25. lipnja, od ove godine, u skladu s prošlogodišnjim izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima od strane Sabora, taj se državni blagdan ponovno slavi 30. svibnja.

Tim su se povodom u staroj gradskoj vijećnici Gradske palače okupili predstavnici Gradskog vijeća, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruga antifašističkih boraca Rovinjštine, gradskih poduzeća i ustanova, te javnog života Grada, a sve kako bi odali počast poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, što su učinili minutom šutnje.

„Dan državnosti Republike Hrvatske budi sjećanje na početke devedesetih, na živote izgubljene u ratu, no budi i ponos jer je Hrvatska branjena, obranjena i međunarodno priznata. Tome je prethodilo konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. U znak sjećanja na taj povijesni datum, od ove godine Dan državnosti ponovo se obilježava na današnji dan. Mi danas živimo u miru i slobodi, jednakih prava i mogućnosti. Činjenica je da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo Hrvatske u današnjim granicama. Branitelji su u domovinskom ratu na niz bojišta unutar Hrvatske – Hrvatsku i obranili. Od povijesti i od prošlosti ne možemo živjeti ali je moramo znati i poznavati kako se ne bi ponovila. Zato ovaj svečani sat zajednički i sa zahvalnošću posvećujemo svima koji su nam omogućili da živimo mir i slobodu“, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Rovinja, Marko Paliaga.

Nakon prigodne zdravice gradonačelnik Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić s užom delegacijom uputili su se prema Gradskom groblju, na čijem su Središnjem križu zapalili svijeće i položili vijenac.

Sudionicima ove komemorativne svečanosti na kraju se prigodnim riječima i molitvom obratio župnik monsignor Vilim Grbac.

Fotogalerija