Accessibility icon
24.05.2020

Strukovnoj školi Eugena Kumičića odobren EU projekt

Strukovnoj školi Eugena Kumičića Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, u sklopu natječaja Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, odobren je projektni prijedlog pod nazivom: „Practice in Best Tourism Destinations“ u ukupnom iznosu od 26.637,00 €.

Planirano je da tri osobe iz škole putem job shadowinga (veljača 2021.) u Formazione Cometa i strukovnoj školi Oliver Twist (Como – Italija), prate rad tamošnjih nastavnika, stručnih učitelja i mentora.

Oni će prikupljati i evidentirati informacije, usporediti nastavne sadržaje, recepte, kao i utvrditi je li u Strukovnu školu potrebno uvesti nove sadržaje, odnosno modele u kurikulum. Također, osoblje će tako upoznati i način poslovanja otvorenog tipa restorana.

Postojeći restoran Strukovne škole služi isključivo kao praktikum, bez osigurane direktne komunikacije s gostima, dok otvoreni tip restorana odlikuje posebnost da ga vode učenici u svim segmentima poslovanja, uz mentorstvo stručnih učitelja i voditelja.

Osim toga, svake se godine u programe strukovnog obrazovanja upisuje sve više učenika s poteškoćama, a nastavnici i stručni učitelji „Eugena Kumičića“ nemaju dovoljno kompetencija i potrebnih usavršavanja. Stoga će, putem job shadowinga, osoblje iz Strukovne škole dobiti uvid iz prakse, te prijenosom informacija od kolega iz struke kroz primjere dobre prakse, unaprijediti rad s učenicima s poteškoćama.

U projektu će sudjelovati i 10 učenika i to: 2 kuhara, 2 konobara, 2 slastičara i 4 turističko hotelijerska komercijalista. S partnerima Uniser dogovorena je mobilnost učenika u prosincu 2020. u mjestu Forli (Emilia-Romagna – Italija), a s učenicima će u pratnji biti jedan nastavnik. Učenici će tako imati priliku raditi u hotelima i restoranima, gdje će se upoznati sa specijalitetima pokrajine Emilie -Romagne, te načinom rada i funkcioniranja pojedinih turističkih objekata.

„Cilj projekta je usko povezan s razvojem naše škole kao sastavnog dijela Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu Istre, a to je da naša škola postane mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje te usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada“, zaključio je ravnatelj Strukovne škole Eugena Kumičića, Emil Nimčević.