Accessibility icon
19.04.2023

Strukovna škola Eugena Kumičića predstavila knjižicu recepata «Misli globalno, jedi lokalno»

U Strukovnoj školi Eugena Kumičića danas je predstavljena knjižica recepata „Misli globalno, jedi lokalno“, koja je nastala u sklopu aktivnosti Erasmus+ projekta „TIME“.

Knjižicu je predstavila urednica Ivana Burić, koja je pritom pojasnila kako se ista fokusira na koncept slow fooda, te sadrži recepte za pripremu jela koristeći isključivo lokalne namirnice.

Knjižica je napisana dvojezično, na hrvatskom i talijanskom jeziku,a biti će dostupna i široj zainteresiranoj javnosti.

«Kroz projekt koji danas predstavljamo pokušali smo djelovati lokalno, a misliti globalno. Dakle, bavili smo se problemima o kojima često slušamo i čitamo u medijima, a s kojima se i sami susrećemo.

Njih smo dodatno približili učenicima kako bi se u budućnosti i oni sami ulovili u koštac s tim problemima te ostvarili pozitivan utjecaj. Konkretno, u ovom smo projektu to učinili kroz gastronomiju jer upravo u tom smjeru djelujemo i obrazujemo učenike», izjavio je ravnatelj škole, Emil Nimčević.

Knjižicu i aktivnosi Erasmus + projekta je predstavila Ivana Burić, koja je ujedno i urednica publikacije.

«Koncept smo preuzeli iz austrijskih škola koje smo posjetili prošle godine u listopadu, a upravo nas je to i nadahnulo da pokrenemo naš projekt. Taj koncept za cilj ima potaknuti ljude na razmišljanje o hrani te na obraćanje pažnje na kupnju namirnica, na promišljanje o tome odakle ta hrana dolazi i u tom pogledu smo napravili i knjižicu. Ona je način na koji ćemo disemnirati projekt, ali isto tako njome želimo nadahnuti ljude da više razmišljaju o tome što jedu te ih potaknuti da kupuju lokalno proizvedenu hranu», nadodala je Burić.

Fotogalerija