Accessibility icon
15.07.2017

SKULPTURE VOJINA BAKIĆA U GALERIJI ADRIS

U petak 14. srpnja u galeriji Adris svečano je otvorena izložba skulptura čuvenog hrvatskog kipara Vojina Bakića. Izložbu je, u suradnji sa Modernom galerijom u Zagrebu i privatnim vlasnicima zbirki umjetnina, postavio akademik Igor Zidić i otvorio je svojim tradicionalnim uvodnim riječima o liku i djelu umjetnika. Izloženo je 25 Bakićevih djela, nastalih u razdoblju od 1944. do 1968. godine, a riječ je uglavnom o manjim skulpturama.

U svom obraćanju akademik Zidić naglasio je da je Vojin Bakić bio impresivni majstor svog zanata  i ogromne stvaralačke energije. Preživio je sve ratove na ovim prostorima u dvadesetom stoljeću  i doživio velike intimne tragedije – od ustaškog strijeljanja  četvorice njegove braće 1941. godine jer su, navodno, bili komunisti, samoubojstva supruge 1951. i sina mu Zorana 1992., do rušenja njegovih 5 monumentalnih spomenika revoluciji  iz razdoblja jugoslavenskog socrealizma te preimenovanju ulica koje su do Domovinskog rata nosile imena njegove strijeljane braće. Bakić je sve te tragedije stoički podnio i neumorno stvarao, postavši veliki kipar svjetskog glasa.

Poznavatelji Bakićevog djela pamte ga ne samo po naručenim spomenicima nego i po monumentalnoj skulpturi bika, dugog 2,5 metara, koja je bila središnji eksponat XXVIII likovnog bijenala u Veneciji, gdje je ostavila veliki dojam na likovne kritičare, muzealce i kolekcionare. Bik je postao Bakićev zaštitni znak i on će ga koristiti i u izradi malih skulptura u metalu i kamenu, od kojih je nekoliko izloženo i u ADRIS-u. Inače cijeli izložbeni postav zasnovan je manjim komornim skulpturama koje posjetiteljima otkrivaju drugačijeg Vojina Bakića od onog iz socijalističkog postrevolucijskog razdoblja kada je po narudžbi partijskih lidera izrađivao monumentalne spomenike NOB-i.

Po tradiciji organizatora, izložba u Adrisu i ovaj put je popraćena nastupom mladih glazbenika, a ovaj put svojim izvedbama na harmonici i violončelu predstavili su se Karmen Antunović i Fabio Jurić. Izložbu prati reprezentativni katalog, a možete je posjetiti sve do kraja kolovoza.

Fotogalerija