Accessibility icon
10.08.2020

Simbolično je obilježena ovogodišnja Grisia

U skladu s protuepidemijskim mjerama, Grisia je ove nedjelje tek simbolično obilježena u vrtu Bruna Mascarellija, koji je, uz Zoru Matić i Marčela Brajnovića, ovoj manifestaciji udahnuo život.

U ime Grada Rovinja-Rovigno, simboličnom obilježavanju prisustvovao je predsjednik Gradskog vijeća, Valerio Drandić s pročelnicom Mariom Črnac Rocco.

Okupili su se, između ostalih, Marisa Mascarelli, supruga Bruna Mascarellija, Antonella Vuličević, kćer akademskog slikara Slobodana Vuličevića koji se priključio Grisiji nedugo nakon njenog osnivanja, zatim bivši ravnatelji gradskog muzeja, Argeo Curto, Branko Gulin, Marija Smolica i Katarina Marić, dobitnici nagrada s prošlogodišnje Grisije, Robert Pauletta i Nikola Ražov, te ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Ketrin Milićević Mijošek.

Tom su prigodom u vrtu izložena djela Bruna Mascarellija, Zore Matić, Marčela Brajnovića i Slobodna Vuličevića. Prisutnima se obratila ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić, a pozdravila ih je i Marisa Mascarelli napomenuvši kako joj je neopisivo drago da se možemo prisjetiti junaka koji su na svojim leđima nosili Grisiju od njezinih začetaka.

„Bez obzira na situaciju, okupili smo se kako bismo se prije svega prisjetili osnivača Grisije. Ova nam je začudna godina zapravo dobro došla da stanemo i razmislimo kako bi Grisia trebala izgledati u budućnosti i što treba napraviti kako bi joj vratili izgubljeno mjesto na likovnoj sceni”,izjavila je ovom prilikom ravnateljica gradskog muzeja.

Osim toga, otkrila je kako, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rovinja-Rovigno, Muzej planira „preseliti“ Grisiju u pred ili post sezonu, kada su rovinjske ulice i smještajni kapaciteti dostupniji umjetnicima, te je time ponovno povezati s likovnu kolonijom i omogućiti umjetnicima stvaranje u Rovinju, umjesto da svoje radove šalju poštom.

Razmatra se također način žiriranja radova prije izlaganja, jer je još prethodnih godina zaključeno kako je to neophodno napraviti za osiguravanje kvalitete izloženog.

Jedan od noviteta jest i samo održavanje Grisije, koja će se, od svog ponosnog povratka koji je zakazan za 2022. godinu, održavati bijenalno.

Fotogalerija