Accessibility icon
24.06.2020

Kod pokretanja turizma ključna je sigurnost destinacije

Posljedice pandemije koronavirusa koja je bacila na noge svjetsko gospodarstvo odrazile su se na hrvatski turizam drastičnim smanjenjem broja gostiju u odnosu na uspješnu 2019. i niz prethodnih godina. Unatoč tome, Rovinj-Rovigno se i u ovoj kriznoj situaciji pozicionirao kao hrvatski rekorder po broju noćenja. Iako ne možemo još govoriti o oporavku turističkog sektora, zasigurno je da je i najmanji pomak u tom smjeru u ovom trenutku vrlo značajan jer otvara vrata postepenom vraćanju u pretkrizno stanje te je svojevrstan pokazatelj kako je naša destinacija i dalje izuzetno atraktivna stranim gostima.

U prilog tome idu i napori kojima je cijela Istarska županija, od pojave prvog slučaja pa do danas, nastojala držati broj zaraženih pod kontrolom te suzbiti daljnje širenje virusa. Ti su se napori pokazali uspješnima radi čega je neko vrijeme Istra uživala status «corona free» zone. Unatoč tome, otvaranje granica, naročito prema državama u kojima epidemiološka situacija i nije tako povoljna, podrazumijeva i rizik povremene pojave virusa. Kako se isti ne bi širio, prihvat većeg broja turista, iako je njihova koncentracija daleko manja od prošlogodišnjih razina, mora nužno biti popraćen mjerama predostrožnosti kako bi sačuvali zdravlje naših građana i naših gostiju. Pozicioniranje Istre, pa i čitave Hrvatske, kao sigurne destinacije imati će važnu ulogu u postepenom oporavku turističkog sektora.

Kretanje gradskog proračuna doživjelo je smanjenje u mjeri od 40%, a ukoliko se taj negativan trend nastavi mogao bi ozbiljno najesen ugroziti vitalne funkcije Grada. Upravo je iz tog razloga važno slijediti upute Stožera civilne zaštite na državnoj i lokalnoj razini, kao i preporuke izdane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bitno je da se svatko pridržava barem osnovnih mjera koje uključuju dezinfekciju ruku, održavanje propisanog razmaka, kao i nošenjem maskice i zaštitnih rukavica u zatvorenim prostorima svih javnih objekata.

Turizam nam je svima iznimno važan, ali nam je također prioritet i funkcioniranje drugih sektora i segmenata života naše zajednice, a nadasve zdravlje naših građana i svih koji borave na našem području.