Accessibility icon
03.05.2017

ROVINJSKOM DOMU ZDRAVLJA DAROVAN NOVI ULTRAZVUČNI APARAT

U utorak 3. svibnja u ambulanti  za radiologiju rovinjskog Doma zdravlja održana je svečana primopredaja modernog uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku. Na svečanosti predaje ove vrijedne donacije  sudjelovali su dr. Karmen Bonasin, ispred Istarskih domova zdravlja, doktor radiologije primarius Željko Šenda, predsjednica Udruge žena liječenih od raka dojke ŽenaDonna Ingrid Bernardis, predstavnica ŽI Viviana Benussi te ispred Grada Rovinja dogradonačelnik Marino Budicin.
Da podsjetimo. Akciju prikupljanja sredstava za nabavku suvremenog UZ aparata za rano otkrivanje raka dojke pokrenula je Udruga ŽenaDonna preko svojih manifestacija Dan narcisa i Ples narcisa na kojima su  prodavali rukotvorine i cvijeće te na taj način prikupile 30.000 kuna. Akciju je svesrdno podržao Grad Rovinj koji je iz proračuna izdvojio 50.000 kuna, dok su Istarski domovi zdravlja osigurali preostalih 200.000 kuna. Ukupno je za nabavku najsuvremenijeg uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku i prateću opremu investirano 280.000 kuna.
U svom obraćanju voditeljica rovinjske ispostave Istarskih domova zdravlja Karmen Bonasin naglasila je važnost ranog otkrivanja raka dojke, čemu uveliko doprinosi suvremena dijagnostika. No, UZ aparat ne služi samo tome nego i za pregled abdomena, krvnih žila, limfnih čvorova pa i srca. Mlađe žene, do 50 godina, trebaju bar svake druge godine obaviti UZ pregled, a one starije da se jave na mamografski pregled. Grad Rovinj financira 350 mamografskih  pregleda godišnje, dok ostale preglede plaća Županija i država. Odaziv Rovinjki nije na zadovoljavajućoj razini i zato je potrebna stalna informiranost i edukacija o potrebi redovitih kontrola.
Primarius dr. Šenda je u svom kratkom obraćanju rekao da novi UZ uređaj i grijač tijela  uveliko rade i pozvao žene da se jave na preglede. Ispred Udruge ŽenaDona svima koji su podržali i pomogli ovu hvale vrijednu humanitarnu akciju zahvalila se predsjednica Ingrid Bernardis.

Fotogalerija