Accessibility icon
05.05.2017

ROVINJ PHOTO DAYS

Održani jubilarni deseti Rovinj Photodays-i

PRAZNIK FOTOGRAFSKE UMJETNOSTI U ROVINJJU

Ovog vikenda Rovinj je po deseti puta bio domaćin najveće godišnje smotre fotografa u regiji. U organizaciji tvrtke Astoria Denisa Redića, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Maistre u petak 5 svibnja svečano su otvoreni jubilarni Photodays-i i izložba lanjskih pobjednika.
Već prvi dan ove velike foto-smotre obilovao je nizom događaja. U galeriji Sveti Toma izloženi su radovi prošlogodišnjeg dobitnika Gran prix nagrade – Slovenca Matica Zormana kojem je najčešća tema Bliski istok, sukobi i  tragedija raseljenih.
U CVU «Batana» otvorena je izložba «Srca Istre», u nazočnosti autora projekta Janka Belaja, Siniše Hančića, Zorana Osrečka i Vlade Perića. U njihovim objektivima našla se «Terra magica» sa svojim starim gradićima – od ostataka Dvigrada, preko Oprtlja, Gračišća i Pićna.
U MMC-u galerija «Photon» iz Ljubljane postavila je izložbu fotografija pod nazivom «N´č se ne premakne». Snimke prate nekada revolucionarni glazbeni sastav «Pankrti» i stvaranje panka i rocka na prostorima bivše Jugoslavije. Nije riječ o umjetničkim nego o dokumentarnim fotografijama, nastalim prije nekoliko decenija.
Kao i proteklih godina riva je rezervirana za izložbu na otvorenom pod nazivom «Igre» udruge «Livingston: Prijatelji mora». Svoje radove izložili su renomirani hrvatski fotografi.
Subota 6. svibnja bila je u znaku tradicionalnog foto-maratona ulicama Rovinja i svečanosti dodjele nagrada pobjednicima internacionalnog godišnjeg natječaja Rovinj Photodays-a 2017. Na natječaj  je 600 fotografa iz zemlje i inozemstva poslalo čak 8.600 fotografija pa je međunarodni žiri imao pune ruke posla. Glavni selektor Willie Osterman iz New Yorka dodijelio je po tri nagrade u svakoj kategoriji. Tako je u kategoriji «Arhitektura» prvo mjesto pripalo Kirilu Shtrkovu. Za dokumentarnu fotografiju prvu nagradu osvojio je Joakim Kocijančić. Najbolju modnu fotografiju ima Milica Mrvić, a najljepše pejzaže napravio je Srđan Vujmilović. U kategoriji «Akt» prvo mjesto pripalo je Sandri Požun, dok je u kategoriji  «Umjetnički koncept» pobijedio Domagoj Burilović iz Županje.
Dobitnik Grand Prix nagrade Photodays-a za 2017. godinu je nastavnik likovne kulture iz Vinkovaca za svoj umjetnički koncept, čime je stekao pravo na organizaciju samostalne izložbe na idućoj smotri fotografije.

Fotogalerija