Accessibility icon
13.02.2019

Promocija knjige u Udruzi umirovljenika

U petak 8. veljače u 17:00 sati u prostorijama Udruge održano je predstavljanje knjige „Fićom u Trst“ članice Udruge umirovljenika Rovinj, Mire Ružić Čikan. U knjizi sakupljeno je 36 kratkih priča nevezane jedna za drugu. One se dokumentarističko-autobiografskog karaktera, a obuhvaća vrijeme šezdesetih i sedamdesetih godina, vrijeme Mirina djetinjstva i mladosti kada mislimo da  pomičemo svemir.

Mira je aktivna članica dramsko-literarne sekcije i zbora „Nuvola“, rekreativka, sudjeluje u kreativnim radionicama i svim akcija koje organizira Udruga ili Grad Rovinj.

Nakladnik knjige je Udruga umirovljenika grada Rovinja, a za nakladnika je Marija Pamić-Jeromela, urednica je Mirina unuka Kristijana Božić, lektorirala je i napisala predgovor Nevenka Uljanić Degobbis, suradnica Vesna Milan, naslovnicu i grafički je oblikovao Elvis Matika, tiskao je Grafomat Rovinj a pokrovitelj je Grad Rovinj.

Predsjednica Udruge Marija Pamić-Jeromela ponosno je govorila o postignućima naših sekcija, pa tako i dramsko-literarnoj jer se godinama zaista zdušno radi. Tom prilikom zahvalila je svim voditeljima koji su dali veliki doprinos Udruzi.

Promociju su otvorili glazbenici, Mirin sin i unuk pjevajući uz gitaru, gost večeri William Uljanić oduševio je publiku pjesmom iz Sanrema šezdesetih godina, koja je bila dio naše mladosti pa smo svi pjevušili uz njega.

Za kraj su Mira Hrelja Roža i Anton Tone Peteh zapjevali istarsku pjesmu na tanko i debelo „Ne zna Tone ča Tonina ima“ .Dramsko-literarna sekcija upriličila je kratku scensku igru „Kod suca“ iz priče u knjizi, a sudjelovali su Vanda Poropat, Đulija Dušić i Vesna Milan. Spikerica Radio FM Rovinja Suzana Modrušan Krošnjak uspješno je vodila i time obogatila program.

U prostorijama Udruge, sve su stolice bile zauzete, uzvanici su stajali i na nogama tako da je prisutno bilo oko devedeset ljudi što je lijepi broj za promociju knjige, a znamo da  inače nije baš ni običaj ni interes za takvu posjećenost.

Cijena knjige bila je simbolična, a sredstva  prodanih knjiga će se donirati šestogodišnjoj djevojčici Leoni Vrtjel iz Rovinjskog Sela, koja boluje od specijalnog oblika celebralne paralize. Djevojčica se liječi u Poliklinici Glavić u Dubrovniku na trošak roditelja koji baš nisu u mogućnosti podmirivati velike troškove.

Promocija knjige raznježila je publiku samom knjigom, koja ih je vratila u mladost, glazbom iz umjetničke obitelji Mire Ružić Čikan te na kraju humanitarnom akcijom za Leonu. Nakon programa nastavilo je druženje uz breskve i cukerančiće (istarski narodni kolači) i pjenušac. Ova promocija će se sigurno dugo pamtiti.

Fotogalerija