Accessibility icon
25.11.2021

Prezentacija projekta “In memoriam Aristocle Vatova” Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno

Jučer su u Multimedijalnom centru u Rovinju, u sklopu programa obilježavanja 130. godišnjice rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, učenici Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno održali predavanje pod naslovom „In memoriam Aristocle Vatova (1897. – 1992.)“.

Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a njime su učenici predstavili projekt na kojemu rade u suradnji s djelatnicima rovinjskog CIM-a, Bojanom Hamerom i Andrejom Jaklinom, za sudjelovanje u ovogodišnjoj Zavičajnoj nastavi.

Nakon uvodne riječi Bojana Hamera i mentora projekta, profesora Talijanske srednje škole Rovinj, Daniela Sumana, prezentaciju su iznijeli učenici Emily Poropat, Kiara Maurović, Iris Bolšec, Leonhard Tanković, Giulio Uggeri i Korana Hamer, koji su radili na ovome projektu od samih početaka.

Projekt su zamislili kao kratkometražni crtani film o ovom morskom biologu, a tijekom svoje prezentacije publici su prikazali tek trailer, dok će sam film biti dovršen u svibnju 2022. godine. U stvaranju ovog filma pomaže im Dean Hamer, te Luka Nreka, mentor iz Talijanske srednje škole Rovinj, voditelj tamošnjeg Laboratorija vizualnih umjetnosti.

Predavanjem su učenici prikazali tijek istraživanja, odnosno prikupljanja informacija o Vatovi, te su iznijeli nekoliko crtica iz njegova života. Posebnu su pažnju pritom posvetili njegovoj knjizi „Compendio della Flora e Fauna del Mare Adriatico presso Rovigno con la distribuzione geografica delle specie bentoniche“, objavljenoj 1928. godine na 600 stranica.

Upravo je ova knjiga iz Rima stigla u Talijansku srednju školu Rovinj-Rovigno gdje je primjereno pohranjena, a učenici su, uz svoje mentore, krenuli s njezinom digitalizacijom, u suradnji s rovinjskim Centrom za povijesna istraživanja Rovinj-Rovigno, ali i sterilizacijom, zahvaljujući Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju – Institut Ruđer Bošković, te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Projekt financiraju Talijanska Unija i Istarska županija.

Fotogalerija