Accessibility icon
18.03.2022

Predstavljena monografija “119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“

U Velikoj dvorani Doma kulture u Rovinju-Rovigno ovog je petka pred brojnom publikom predstavljena monografija „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“, nastala na inicijativu Kluba 119. brigade HV s ciljem obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe.

Večer je započela minutom šutnje, nakon čega se okupljenima pozdravnim govorom obratio urednik monografije, inače umirovljeni brigadir HV, Davor Gregorović koji ističe kako je monografija nastala s ciljem da se ratna sjećanja istrgnu zaboravu uz kvalitetnu valorizaciju uloge postrojbe.

„Povijest 119. brigade HV u Domovinskom ratu pisana u ovoj monografiji ustvari je povijest ljudi koji su je činili, ali ne samo njih nego i onih koji su pomogli u njezinom ustrojavanju, opremanju, moralnom i mentalnom snaženju, povijest njihovih nadanja, entuzijazama, samopožrtvovnosti, hrabrosti i domoljublju, ali i strahova, pogrešnih procjena i ostalih ljudskih slabosti“, naveo je urednik Gregorović dodavši kako su se, unatoč emocionalnim pričama samih sudionika, trudili izbjeći subjektivnost, za što su se pobrinula i tri emanentna recenzenta.

Dodajmo kako je realizacija monografije trajala dvije godine, te kako je ista prevedena i na talijanski jezik.

„Zadovoljstvo nam je što je Grad Rovinj-Rovigno sudjelovao u sufinanciranju monografije uz Istarsku županiju te gradove Labin, Pulu, Buzet, Vodnjan, kao i više istarskih općina, da imamo monografiju i na talijanskom jeziku, što predstavlja dodatnu vrijednost ovog projekta, te sam sigurna da će monografija naći svoj put i do budućih generacija, kao i da će nam poslužiti kao podsjetnik o teškom i zahtjevnom putu do slobodne i suverene države“, rekla je ovom prilikom pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević koja je okupljene pozdravila u ime Grada i njegovog gradonačelnika, izrazivši veliku zahvalnost svima koji su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske, čime su stvoreni uvjeti za završetak rata i početak mira.

Publici se obratio i Mirko Vuković, umirovljeni pukovnik HV, koji se kao ratni zapovjednik 119. brigadi HV priključio u studenom 1994. godine. Unio je novu energiju i iskustvo pri pripremi i provedbi završne operacije, koje se ovom prilikom prisjetio, kao i veličanstvenog dočeka kojega su vojnicima pripremili njihovi sugrađani.

Umirovljeni bojnik Roberto Fabris, danas predsjednik „Kluba 119. brigade HV“, prisjetio se brojnih anegdota, ali i nikada prežaljenih trenutaka, pri čemu se spomenuo i pokojnog Tomislava Brstile, najmlađeg poginulog člana postrojbe. Fabris navodi kako je knjiga, između ostalih, namijenjena svim pripadnicima brigade.

Posljednji se svojim govorom povodom predstavljanja knjige obratio i zadnji zapovjednik, Drago Pulić iznijevši svoje emotivno sjećanje.

Knjiga, kako iznosi njezin urednik, nije za komercijalnu prodaju, već se dijeli uz simboličnu naknadu od 50 kuna. Prikupljeni iznos bit će namijenjen za obnovu i uređenje spomen-ploče u Lici, iznad Otočca, postavljene još 1997. godine. Osim toga, želi se riješiti i njezina formalno-pravna pozicija, kako bi ista postala česticom spomeničke baštine.

Fotogalerija