Accessibility icon
09.04.2021

Predstavljena izložba “Veliki Piruzi – Pirusi Grande”

Nakon prošlotjednog otvorenja prve izložbe iz ciklusa „Potonuli brodovi / Navi affondate“, o prapovijesnom šivanom brodu iz uvale Zambratija, ovog je četvrtka, 8. travnja, u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno uslijedio nastavak ovog projekta, osmišljenog prema smjernicama Ministarstva kulture i medija u svrhu poticanja organizacije zajedničkih izložbi muzeja.

Naime, u dijelu prizemlja rovinjskog Muzeja otvorena je izložba „Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja / Pirusi Grande – Naufragio romano presso lo scoglio vicino Rovigno“, ostvarena u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, a nastala uslijed višegodišnjih arheoloških istraživanja nalazišta uokolo otočića Mali i Veliki Piruzi.

Izložba prikazuje rezultate istraživanja rimskog brodoloma iz 5. stoljeća. Posjetitelji će tako, sa zidova Muzeja, moći iščitati o tijeku istraživanja, metodologiji koja je pritom primijenjena, ali i priču o samome brodu koji je, navodi voditelj projekta Luka Bekić, iz područja Sjeverne Afrike vozio robu za neke od sjevernojadranskih luka, ali je pritom nastradao najvjerojatnije zbog jakog juga kod hridi Veliki Piruzi.

Također, u Muzeju su izloženi pronađeni artefakti koji predstavljaju tek dio tereta ovog kasnoantičkog trgovačkog broda.

Šećući se prostorijom, posjetitelji će imati priliku razgledati dijelove amfora, razno keramičko posuđe, ali i jedan od najzanimljivijih nalaza s brodoloma – rijedak primjerak rimskog dubinomjera.

Osim što je predstavljen originalni primjerak, zbog njegove je atraktivnosti izrađena i replika kako bi se dubinomjer približio publici koja će se, putem interaktivnog „kutka“, moći okušati u mjerenju dubine na rimski način.

Ovu nadasve zanimljivu izložbu koja Rovinjcima predstavlja njihovu kulturnu baštinu otvorili su Luka Bekić u ime MCPA Zadar i Maja Marić u ime Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, a otvorenje su uveličali pročelnica Maria Črnac Rocco u ime Grada Rovinja-Rovigno, te Sandro Žufić, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno, koja je bila podrškom tijekom ovih istraživanja. Otvorenje je upriličeno bez publike, ali uz prijenos uživo na Facebook stranici Muzeja.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena sve do konca rujna, u radno vrijeme Muzeja, od 10 do 18 sati, s pauzom od 12.30 do 13:30, što će vrijediti za travanj.

Fotogalerija