Accessibility icon
17.11.2017

PREDSTAVLJENA DRUGA KNJIGA MONOGRAFIJE O MONKODONJI

Arheološki muzej Istre iz Pule, u suradnji sa Arheološkim muzejom grada Zagreba, Muzejom grada Rovinja i rovinjskim Otvorenim pučkim učilištem, u četvrtak 16. studenog u MMC-u predstavio je drugi tom monografije o Monkodonji – najvećem i najznačajnijem prapovijesnom nalazištu u Istri. Promociji su prisustvovali brojni stručnjaci, među kojima i oni koji su dali veliki obol u dugogodišnjem istraživanju ovog lokaliteta, smještenog u blizini Rovinja. To su dr. Kristina Mihovilić iz Arheološkog muzeja Istre, dr. Biba Teržan sa Sveučilišta u Ljubljani, dr. Darko Komšo, ravnatelj pulskog Arheološkog muzeja i Damir Matošević, arheolog rovinjskog Muzeja.
Istraživanja na Monkodonji započeo je još 1953. godine poznati arheolog Boris Bačić, a nastavljena su 1997. godine pod vodstvom svjetskog stručnjaka dr. Bernharda Hansela. Na žalost, dr. Hansel je umro 1. travnja ove godine i o njemu je s velikim pijetetom na promociji knjige govorio Darko Komšo. Pod vodstvom doktora Hansela objavljena je prva knjiga na njemačkom i hrvatskom jeziku 2015. godine pod nazivom, «Monkodonja – Istraživanja protuurbanog naselja brončanog doba Istre, iskopavanja i nalazi građevina».
Drugu knjigu velike monografije o Monkodonji napisala je i pripremila mlada njemačka arheologinja Anja Helmuth Kramberger, a objavljena je ove godine, također u izdanju Arheološkog muzeja Istre u ediciji Monografije i katalozi. Knjigu je predstavio Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja grada Zagreba. Knjiga je tiskana na njemačkom i hrvatskom jeziku, sa sažetkom na talijanskom. Podijeljena je na nekoliko tematskih cjelina i sadrži oko tisuću snimaka i crteža nalaza keramike na Monkodonji. Inače, na ovom arheološkom lokalitetu pronađeno je oko pola milijuna artefakata raznih keramičkih posuda – lonaca, šalica, pehara, tronožaca i drugih uporabnih predmeta kojim su se koristili Monkodonjci prije nekoliko tisuća godina.
Ovo vrhunsko djelo proglašeno je najboljim iz oblasti arheologije koje je objavljeno u ovoj godini.

Fotogalerija