Accessibility icon
29.01.2021

Predstavljen “slatki suvenir” Strukovne škole “Eugena Kumičića” i udruge “Faro 11”

U prostorijama restorana Strukovne škole “Eugena Kumičića” Rovinj danas je predstavljen inovativan projekt „Zasladimo 3D print“, nastao u suradnji učenika 3.c. i 3.d. razreda spomenute škole i rovinjske udruge “Faro 11”.

Radi se o “slatkom suveniru”, keksima na lik svetog Maksimiana Ravenskog, koji je rezultat spoja moderne tehnologije, kulturne baštine i kulinarstva.

Projekt je nastao kao odgovor na nedostatak autohtonih rovinjskih suvenira. Naime, idejne osnivačice ovog projekta, Tanja Ranić Rovis i Ivana Čehić Rabljenović iz “Faro 11”, navode kako sve više suvenira koji se ljeti prodaju po Rovinju svoju provenijenciju duguju nekim drugim zemljama, najčešće Kini, Tajlandu, Baliju, a koje s identitetom našega grada nemaju nikakve veze.

Iz Udruge su tako odlučili prikazati sveca o kojemu se, za razliku od sv. Eufemije ili pak sv. Juraja, rijetko govori ili uopće zna, a podrijetlom je upravo iz Veštra, gdje također postoji ulica koja nosi njegovo ime.

Nastao je tako kalup za kolače, inspiriran mozaikom iz 6. stoljeća koji prikazuje svetog Maksimijana kako predvodi procesiju s carem Justinijanom.

Zahvaljujući Luki Brajoviću iz udruge “Faro 11”, učenici su naučili o povijesti 3D printera, njegovu načinu rada, kao i materijalima koji se pritom koriste, točnije organskoj plastici.

Nakon što je izrađen kalup s likom sv. Maximiana, učenici 3.d. razreda, s mentoricama, učiteljicama slastičarstva, Silvijom Cah i Sandrom Živolić, pekli su zlaćane medaljone.

Nastao je tako jedinstveni proizvod, u čiji su kompletan proces stvaranja bili uključeni učenici spomenutih razreda. Osmišljen je tako i kovčeg u kojemu će medaljoni biti pohranjeni, a uz to dolazi i knjižica s osnovnim informacijama o ovome svecu, kao i recept za kolače, a učenici su se dosjetili i idealnog imena, točnije marketinškog slogana “Maksimalno ukusni keksi”. Suvenir planiraju predstaviti javnosti čim dođe do popuštanja mjera.

„Ovo je početak, prototip, te je cilj da učenici na njemu uče. Time smo ih željeli podučiti poduzetničkom duhu“, rekao je ravnatelj Strukovne škole „Eugena Kumičića“, Emil Nimčević, ističući kako je zahvalan na dugogodišnjoj, ali i daljnjoj suradnji s Udrugom.

Projekt je realiziran zahvaljujući Gradu Rovinju-Rovigno i Istarskoj županiji kroz program Potpore u kulturi.

Fotogalerija