Accessibility icon
06.09.2021

Predstavljen program za Dan Grada i blagdan Svete Eufemije

Danas je u Gradskoj vijećnici predstavljen program događaja i manifestacija povodom Dana Grada i njegove zaštitnice Svete Eufemije. Program su predstavili zamjenik gradonačelnika David Modrušan, direktorica Turističke zajednice Odete Sapač, te tajnik Sportske zajednice Roberto Krevatin.

Nakon što je prošle godine uslijed krize s koronavirusom izostalo tradicionalno slavlje ove se godine vraća veći dio događaja koje zajednički organiziraju Grad Rovinj-Rovigno – Turistička zajednica, Sportska Zajednica, Udruga “Agrorovinj”, Pučko otvoreno učilište te brojne rovinjske udruge i ustanove.

Program je osmišljen tako da svi građani i gosti mogu u njemu pronaći ponešto po svome ukusu: od izložbi, koncerata klasične, tradicijske i suvremene glazbe, zatim kazališnih predstavi do sportskih manifestacija, sajmova, festivala te besplatnih vođenih razgleda grada i okolice.

Program formalno započinje ovog tjedna, iako su se neki od događaja održali i prošlog tjedna te su na taj način predstavili svojevrsan uvod u program. Tako je, primjerice, jučer održano 18. izdanje Koncerta sv. Eufemiji kojeg u čast našoj zaštitnici organiziraju Vesna i Davor Terzić.

 

Centralni program od 14. do 16. rujna

Centralni dio održati će se 14, 15 i 16. rujna. U utorak, 14. rujna predviđena je Svečana sjednica gradskog vijeća koja će se održati uz ograničen broj uzvanika radi poštivanja propisanih Covid mjera, dok će u srijedu, 15. rujna svečano biti otvorena nova Sjeverna Luka San Pelagio. Taj će događaj popratiti sportsko edukativna manifestacija “Od punte do punte” te Rovinjski festival vina koji će se održati na malom molu. Kako bi se isti mogao održati, sukladno Odluci Stožera, svi će sudionici morati predočiti Covid potvrdu. Za glazbeni ugođaj pobrinuti će se lokalni sastavi Smooth Jazz Quartet, Viecia Ruveigno i Jet Moon koji će nastupiti na glavnom trgu i Trgu brodogradilišta, dok će na Velikom molu Udruga „Kuća o batani“ organizirati besplatnu gastronomsku ponudu.

Na sam blagdan sv. Eufemije biti će organiziran Sajam tradicijskih obrta, uz sudjelovanje 40 izlagača iz čitave Istre i Hrvatske. U jutarnjim i večernim satima u Crkvi sv. Eufemije slaviti će se Sveta Misa na talijanskom i hrvatskom jeziku, dok se na trgu u podne očekuje nastup sastava Duo Evolution, a kasnije i defile Limene glazbe i mažoretkinja.

Program manifestacija zatvoriti će 30. Rujna predstavljanje rezultata treće faze restauratorskih radova na oslicima palače Califfi u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno.

 

Brojne sportske manifestacije

Kao što je najavio tajnik Sportske zajednice Roberto Krevatin, na Bazenu „Delfin“ će se 10. rujna obilježiti Hrvatski olimpijski dan, uz vodene sportove, a na istoj će se lokaciji dan nakon održati i Međunarodni vaterpolo turnir. Klub Podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno i ove godine organizira podvodno hodočašće do kipa Svete Eufemije u podmorju otoka Banjole na dan 11.rujna, kad će se na Bazenu „Delfin“ plivati 22. Maraton posvećen rovinjskoj zaštitnici. 18. rujna će se, uvijek na „Delfinu“ odigrati i Memorijalni vaterpolo turnir “Nikša Kalačić”, dok je za 25.9 zakazan Gimnastički dan u Rovinju s Tinom Srbićem u Dvorani Valbruna. Novost je ove godine utrka duljine 10 km ŠTRIKA FERATA RUN koja će se održati 12.9 s ciljem promoviranja novouređene trase bivše pruge Rovinj – Kanfanar.

 

Izložbe, koncerti, književni događaji

U Muzeju Grada Rovinja-Rovigno će do 30. rujna građani i gosti moći razgledati izložbe posvećene prapovijesnom šivanom brodu pronađenom kod Zambratije, zatim rimskom brodolomu kod hrida Veliki Pirusi i Brodolomu Mijoka kod otoka Murter, kao i izložbe „Tajni život palače Califfi“ i „Baron Gautsch: prva žrtva prvom svjetskog rata“. Ulazak u Muzej biti će besplatan na blagdan Svete Eufemije. U sklopu Ljetnog Festivala održati će se koncerti Dua Pitros iz Italije, 7. rujna u MMC-u, te Tamburaški orkestar „Strossmayer“, 18. rujna u Crkvi sv. Eufemije. U Centru za vizualne umjetnosti „Batana“ 10. rujna otvara izložba „Yaya in Wonderland“ Ane Lorenzin.

 

 

Hrvatski prvak u turizmu

Direktorica Turističke zajednice Odete Sapač nadodala je da tijekom cijelog mjeseca rujna nastaviti će se projekt „Feel the Breeze of Rovinj“, pokrenut tijekom prošle godine, a koji se sastoji od besplatnih vođenih obilaska grada utorkom i nedjeljnih besplatnih biciklističkih vožnji uz stručno vođenje. TZ ima namjeru nastaviti sa spomenutim programom i do kraja listopada obzirom na veliki broj gostiju u gradu. „Trenutno u Rovinju-Rovigno boravi 28.000 gostiju, odnosno 20.000 više nego lani u istom periodu – izjavila je Sapač –. Prešli smo već 2 milijuna noćenja, te petak, 10. rujna, očekujemo  i ostvarenje tromilijuntnog noćenja, što bi u odnosu na 2019 bio zaostatak od 16%. Naime, ove godine zbog loše predsezone i pandemije izgubili smo dosta turističkog prometa u odnosu na 2019., no tijekom ljetnih mjeseci zabilježili smo značajne brojke, te danas imamo 15% više gostiju nego 2019. na isti dan“, objasnila je Sapač.

 

Paketi za najpotrebnije građane

Kao što je istaknuo zamjenik gradonačelnika David Modrušan, Grad Rovinj-Rovigno se i ove godine sjetio svojih najpotrebitijih građana te je za 300 paketa hrane i higijene za socijalno ugrožene prema spisku korisnika gradske organizacije Crvenog križa koje svake godine daruje povodom Dana Grada izdvojio 73.500 kuna. Paketi će se moći podignuti u prostorijama rovinjskog Crvenog križa 13., 14. i 15. rujna u vremenu od 9 do 12 sati.

Modrušan se zahvalio svim učesnicima koji su doprinijeli organizaciji programa zahvalio se, koji je ujedno iskoristio priliku kako bi čestitao svim Rovinjkama i Rovinjcima Dan Grada i blagdan sv. Eufemije.

Program Dana Grada i zaštitnice Svete Eufemije biti će objavljen na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Grada i Turističke zajednice.

Fotogalerija