Accessibility icon
22.12.2017

Predmeti pučke pobožnosti

Kustosica Zavičajnog muzeja grada Tajana Ujčić tri godine je prikupljala predmete pučke pobožnosti po rovinjskim ulicama, kortama, pod voltama starog grada i brojnim crkvicama da bi priredila izložbu u Muzeju pod nazivom «Štovanje – Predmeti pučke pobožnosti Rovinja», a koja je svečano otvorena u četvrtak 21. prosinca.

«Predmeti su to osobne, obiteljske i lokalne vrijednosti, iskazi pučke pobožnosti, stvaralaštva i ukusa te kao takvi iznimni povijesni izvori o životu i običajima generacija Rovinja. U njima se isprepliću utjecaji mletačke tradicije i austrijskih hodočasničkih središta», rekla je predstavljajući izložbu kustosica Tajana Ujčić i zahvalila svima koji su joj pomagali u prikupljanju raznih predmeta duhovnosti. Izloženi su primjerci uličnih i obiteljskih kapelica, zavjetne slike sa sakralnim motivima, zavjetni darovi pomoraca  na povratku doma sa dalekih mora, mnoštvo medaljona i sličica…

Čast da otvori ovu zanimljivu predbožićnu izložbu pripala je rovinjskom župniku Vilimu Grbcu koji je u svom obraćanju istaknuo da su ovo poruke vjere budućim generacijama što su ih ljudi sačuvali u znak zahvalnosti Bogu i Djevici Mariji te svima zaželio lijep i čestit Božić.

Izložba predmeta pučke pobožnosti ostaje otvorena sve do 30. rujna 2018. godine.

Fotogalerija