Accessibility icon
24.11.2020

Predložen proračun za 2021. u iznosu od 180.815.000,00 kuna

S 22 točke na dnevnom redu danas je u velikoj sali Doma kulture održana deseta ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno.

Vijećnici su tako izglasali prvo čitanje Proračuna Grada Rovinja-Rovigno te Prijedlog Programa rada gradonačelnika i gradske uprave za nadolazeću 2021. godinu.

Proračun za 2021. godinu iznositi će 180.815.000,00 kuna, od čega je značajan dio namijenjen općim javnim uslugama, za programe zaštite okoliša, obrazovanje, te socijalnu zaštitu što jasno odražava prioritete i glavne ciljeve postavljene od strane ove administracije, a koji obuhvaćaju prvenstveno zaštitu i valorizaciju postojećih resursa, ulaganje u rast i razvoj najmlađih generacija kao i u pomoć najranjivijim skupinama građana.

 

Realizacija projekata od strateške važnosti

Najznačajniji projekti u slijedećoj godini uključuju izgradnju i rekonstrukciju sjeverne luke San Pelagio za čiju će realizaciju biti izdvojeno 12.602.000,00 kuna, zatim izgradnju nogostupa i biciklističke staze Fažanska-Turnina-Rovinsko Selo u iznosu od 1.300.000,00 kuna i izgradnju rotora Lacosercio-Tommaseo kojoj je namijenjeno 1.270.000,00 kuna.

Jedan od najzahtjevnijih zahvata je zasigurno rekonstrukcija Trga maršala Tita za koju će se u 2021. osigurati 9 milijuna kuna, a zatim i popločenje platoa ispred crkve sv. Eufemije koje predviđa trošak od milijun kuna. Nastaviti će se izgradnja biciklističkih traka od turističkog naselja Villas Rubini do TN Polari za koju će se izdvojiti iz proračuna 791.200,00 kuna i izgradnja prometnice Gripole-Spiné (3.693.943 kuna), kao i izgradnja streljane na Turnini za koju je osiguran iznos od 1.200.000,00 kuna.

Među najvažnijim projektima je svakako i izgradnja sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat” u ukupnoj vrijednosti od 60 milijuna kuna.

 

Produžene mjere pomoći gospodarstvu

Odlukom vijeća produžene su i mjere pomoći gospodarstvu Grada Rovinja-Rovigno tijekom trajanja epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom sars-cov-2 za četvrto tromjesečje 2020. godine, dok su vijećnici u prvom djelu sjednice imali priliku postavljati pitanja vezana za tijek pokrenutih projekta i investicija. Zainteresirali su se također za epidemiološku situaciju u Gradu obzirom na porast broja slučajeva zaraze u državi i u županiji.

 

Stabilna epidemiološka situacija

Gradonačelnik Marko Paliaga odgovorio je kako prema podacima iznesenima od strane Stožera Civilne Zaštite Istarske Županije situacija je u našem gradu stabilna i pod kontrolom te nema horizontalnog širenja zaraze što je i odraz pridržavanja propisanih mjera kako onih od strane nacionalnog tako i onih određenih od lokalnih Stožera. Paliaga je naglasio posebice kako je dobra epidemiološka slika u našem gradu dokaz da su protuepidemijske mjere učinkovite te je izrazio nadu da se takvo stanje i održi ubuduće obzirom da je na primjeru pojedinih sredina u zemlji vidljivo kako negiranje postojanja virusa i bolesti koje uzrokuje dovodi do nepoželjnih posljedica i pogoršanja epidemiološke situacije.

Dokumenti