Accessibility icon
19.09.2021

Posjet učenika Talijanske srednje škole farmi Haber

Učenici rovinjske Talijanske srednje škole i njihovi profesori, ovogodišnji su Dan grada, ujedno i blagdan svete Eufemije, odlučili provesti na farmi Haber, gdje djeluje konjički klub koji nosi upravo ime ove rovinjske zaštitnice.

Ideja profesora ovom posjetom bila je upoznati smjer fizioterapeutskog tehničara s terapijskim i para-jahanjem, koje ova farma već dugi niz godina nudi.

Poznato je višestruko djelovanje terapije uz konje, kako na tjelesno, tako i na mentalno zdravlje, pa je tako cilj ove rovinjske škole dugotrajna suradnja s farmom na edukaciji budućih naraštaja fizioterapeuta o važnosti hipoterapije, odnosno terapije s konjima u rehabilitaciji.

U prvoj od, vjerujemo mnogih posjeta, sudjelovale su tri generacije smjera fizioterapeutskog tehničara, kao i novoosnovanog smjera medicinskog kozmetičara, u pratnji profesorica Anelie Pulin Pozzi, Barbare Kercan i predavačice Ornele Šuvak, koja je istovremeno i član „Konjičkog kluba Sv. Eufemija“.

Srednjoškolci su se najprije upoznali sa svim životinjama na farmi, a zatim je uslijedilo predavanje domaćina. Jutta Haber, vlasnica ove farme, učenicima je na primjeru objasnila građu konja, te kako jahač i konj funkcioniraju u mirnom stavu, a kako u hodu.

Podrobno je, te uz sudjelovanje učenika, objasnila i način sjedenja, poziciju ljudskog tijela i odnos raznih dijelova tijela. Osim toga, učenicima je približila kako se pokret koraka prenosi s konja na njegovog jahača, odnosno kako takva terapija djeluje na osobu s ograničenom sposobnošću kretanja.

Mnogi su se učenici okušali u jahanju, a brojni su i sami prebrodili strah od ovih plemenitih životinja.

Odabir farme Haber, kako navode iz Talijanske srednje škole, nije slučajan. Naime, njihov značaj ogleda se u dugotrajnoj uspješnoj suradnji s „Udrugom osoba s invaliditetom Rovinj“, čiji članovi redovito dolaze na terapijsko jahanje, uz dugogodišnju financijsku potporu Grada Rovinja-Rovigno. Isto tako, farma Haber je uspostavila kontakt s rovinjskom bolnicom „Martin Horvat“ u svrhu buduće suradnje za potrebe pacijenata bolnice.

Dodajmo i kako su Suzana Haber, kao i njezina učenica u para-dresurnom jahanju, 17-godišnja Noemi Mendeković, za svoje uspjehe u ovom sportu nedavno dobile i priznanje Grada Rovinja-Rovigno.

Fotogalerija