Accessibility icon
14.09.2017

POLAGANJE REPLIKE KIPA SV. EUFEMIJE

Ronjenje je jedan od turističkih proizvoda i ponude Rovinja koji se razvija već dugi niz godina. Ljubitelji ronjenja imaju mogućnost otkrivati ljepote podmorja Rovinja, bogatstvo raznolikog i očuvanog biljnog i životinjskog svijeta, ali i mnoštvo podvodnih zidova i grebena, spilja i olupina brodova. Ronjenje u Rovinju i Istri moguće je tijekom cijele godine zbog ugodnih temperatura mora, a osobito u periodu između svibnja i studenog.

Na području destinacije postoje brojne atraktivne lokacije za ronjenje od kojih izdvajamo olupine potonulog putničkog parobroda „Baron Gautsch“ (potonuo 1914.), koji se nalazi na udaljenosti od 9 nautičkih milja od Rovinja na dubini od 39 metara, teretni parobrod Hans Schmit (potonuo 1943.) na udaljenosti od 10 nautičkih milja i dubini od 40 m, zatim na grebenima otočića Banjole, Figarola,  Šturago,  Sv. Ivan i Sv. Ivan na pučini te plićine  Lim, Saline, Rubini, Porer, Sv. Damjan.

 

U Rovinju djeluju četiri ronilačka centra, koji ekipirani iskusnim voditeljima, omogućuju ronjenje u grupama, najam ronilačke  opreme, tečaj ronjenja od početnih pa do naprednih razina. Ronilački centri usko surađuju sa turističkim tvrtkama u gradu koje nude različite kategorije i tipologije objekata za kvalitetan odmor te paket aranžmane za početnike i rekreativce u različitim područjima ronjenja.

 

Klub za podvodne aktivnosti Rovinj/ Club per attività subacquee di Rovigno, djeluje kao neprofitna organizacija i član je krovne organizacije Hrvatskog ronilačkog saveza. Osnovan je 1985. godine, a sastoji se od sekcija:  Podvodni ribolovci i Ronioci s autonomnim ronilačkim aparatom.

Klub djeluje na više razina, od edukacije mladih ronioca, podizanja svijesti o potrebi očuvanja okoliša na kopnu i pod morem, do aktivnosti civilne zaštite, traganja i spašavanja na moru.

 

U cilju obilježavanja Dana Grada i Blagdana sv. Eufemije, članovi Kluba inicirali su izradu replike kipa sv. Eufemije i njeno postavljanja u podmorju otočića Banjole udaljenog 1 nautičku milju od grada, čime bi se dobila nova ronilačka atrakcija u rovinjskom akvatoriju, na koju bi se svake godine na blagdan zaštitnice grada organiziralo podvodno hodočašće.

Brončanu repliku kipa sv. Eufemije, visine 83 cm i težine 40 kg, izradio je rovinjski akademski kipar Andrija Milovan.

 

Postavljanje kipa na dubinu od 16 metara u podmorju Banjola, upriličiti će se 17. rujna prema sljedećem programu:

10,00 –  Okupljanje ispred ronilačkog kluba

11,00 –  Polazak brodovima na mali mol (gradska riva)

11,30 -13,00  – Predstavljanje kluba i replike kipa sv. Eufemije na gradskoj rivi

13,00 – Blagoslov replike kipa (rovinjski župnik mons. Vilim Grbac)

13,15 – Polazak brodovima sa malog mola za otok Banjole i postavljanje kipa

14,00 – Povratak u klub i zajedničko druženje

Fotogalerija