Accessibility icon
16.07.2020

Paliaga: «Rovinjci su primjer kad je riječ o pridržavanju propisanih mjera»

Jutros se u Gradskoj palači održala konferencija za medije na kojoj su predstavljene poduzete aktivnosti kojima se građanima i gostima osigurava visok stupanj sigurnosti u našem Gradu. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Marko Paliaga, voditeljica ispostave Zavoda za hitnu medicinu Rovinj-Rovigno Orjana Čačić Momčilović, načelnik Policijske postaje Branko Ivan Bestulić, zamjenik načelnika Javne vatrogasne postrojbe Sandro Žufić, te direktorica TZ Odete Sapač.

 

Gradonačelnik se osvrnuo na specifičnost ove sezone te je rezimirao dosad učinjeno. «Suočeni smo sa situacijom koju do sada nismo nikada imali, no usprkos svemu Rovinju-Rovigno propada prvo mjesto u pridržavanju i poštivanju propisanih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Istarske Županije», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga. Također, istaknuo je i pohvalio rovinjske ugostitelje, ali i građane, koji su među prvima prihvatili nošenje zaštitnih maski unutar objekata. «Nastojati ćemo i u ova slijedeća tri mjeseca dati sve od sebe da sačuvamo turistički promet i zdravlje svih nas ali i da ostanemo prepoznatljivi kao sigurna destinacija», istaknuo je Paliaga.

 

Dr. Orjana Čaćić Momčilović objasnila je kako je Nastavni je zavod za hitnu medicinu ekipiran, kako bi brinuo o zdravlju kako pacijenta tako i djelatnika.

«Zahvaljujući lokalnoj zajednici pojačani smo dodatnim timom i imamo dva nova vozila koja će našim pacijentima pružati veću udobnost», izjavila je Čaćić Momčilović, dodavši da što se tiče broja intervencija isti je ostao na razini prethodnih godina.

 

Načelnik Branko Ivan Bestulić najavio je kako će PP Rovinj-Rovigno i ove godine poduzeti sve u svojoj mogućnosti kako bi se postigao što viši standard sigurnosti za sve građane i turiste koji će ovog ljeta boraviti na našem području, dok iz Javne vatrogasne postrojbe procjenjuju da će tijekom sezone imati između 100-200 intervencija.

 

U Rovinju-Rovigno trenutno boravi 19.000 gostiju, a od početka godine do danas ostvareno je 550 tisuća noćenja, što je na razini od 35% u odnosu na lanjske rezultate.

«Obzirom na cjelokupnu situaciju zaista bi nas radovalo kad bi tu razinu zadržali do kraja godine», izjavila je direktorica TZ Rovinj-Rovigno Odete Sapač, istaknuvši pritom kako je naš grad prvi u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja, te kad je riječ o destinacijama poput Vira koje također ostvaruju velike brojke valja naglasiti kako je tamo velika prisutnost nekomercijalnih gostiju koji su vlasnici kuća za odmor, dok je u Rovinju-Rovigno riječ o komercijalnim gostima smještenim u hotelima, naseljima, kampovima ili privatnom smještaju. Većina gostiju ove godine dolazi iz Njemačke, Austrije, Nizozemske.

 

«Najviše je gostiju u kampovima gdje se i najbolje može održavati socijalna distanca te se prakticira boravak na otvorenom. Od početka pojave mi smo ažurno, točno i spremno, na dnevnoj bazi, izvještavali  pružatelje usluga kao i potencijalne turiste o svim mjerama, kao i o načinu i mogućnosti dolaska gostiju, te mislim da je takvo pravodobno pružanje informacija u jednom djelu zaslužno za rezultat kojeg sad ostvarujemo», smatra Sapač.

 

Na inicijativu TZ Rovinja-Rovigno, Turistička je zajednica Istarske županije dala izraditi letke sa svim informacijama i uputama koje vrijede za cijelu Istru, dok je na inicijativu gradonačelnika prije mjesec dana započela i izrada perivih maskica za privatne iznajmljivače i ugostitelje.

Fotogalerija