Accessibility icon
04.04.2020

Otvorena je virtualna izložba „Mancano all’appello – Nijema prozivka“

Na inicijativu Grada Rovinja-Rovigno, gradski je Muzej ove godine, s obzirom na trenutna događanja, pripremio nešto drugačiju izložbu povodom 76. obljetnice osnutka Talijanskog bataljuna “Pino Budicin”. Njezino se otvorenje upriličilo danas, 4. travnja, na Facebook stranici Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

Izložba se prvotno trebala održati na prvome katu Muzeja, te je osmišljena u suradnji s Vizualiom. Trebala se sastojati od dva dijela: uvoda i 360° mapping projekcije koja bi obuhvaćala tri veće cjeline: prikaz lokacija, imena, prezimena i fotografija poginulih i nestalih članova Talijanskog bataljuna „Pino Budicin”, te detaljni prikaz dviju lokacija pogibije, točnije područje oko sela Gojak i Sv. Petra u okolici Ogulina.

Upravo im je ranija ideja omogućila da se bez većih poteškoća prilagode novonastaloj situaciji i izložbu prikažu virtualno.

Na virtualnom se otvorenju tako, osim v.d. ravnateljice građanima, ali i gledateljima, obratio gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno:

“U nizu važnih datuma naše povijesti, ovi travanjski dani posebni su ne samo za Rovinjštinu, ne samo za ono vrijeme i ne samo za antifašistički pokret, nego i za sadašnjost koju živimo. Osnivanje Talijanskog bataljuna “Pino Budicin” bila je prekretnica u značenju pojmova kao što su: život, suživot i povjerenje. Mi se time ponosimo, a želimo da i naši mladi budu ponosni na svoje korijene i na svoju antifašističku prošlost”, izjavio je Marko Paliaga, dodavši kako je do kraja rata poginulo oko 200 boraca, a građane poziva da se danas prisjete ovog događaja, te da nam misli budu ispunjene zahvalnošću i pijetetom.

Svi zainteresirani su zatim mogli, umjesto sa zidova Muzeja, tekst izložbe pročitati sa slajdova na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Nakon uvodnog dijela otvorenja ove izložbe, prikazana je projekcija. Uzevši u obzir kako doživljaj nije onakav kakav bi bio kada bi se ona održala u izložbenome prostoru, iz Muzeja navode kako će se izložba ponovno prikazati sljedeće godine u muzejskom prostoru, pa će biti prilike i za druženje.

Do tada, izložba je nakon službenog otvorenja dostupna na web stranici Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.