Accessibility icon
01.08.2020

Otvorena je izložba “Anima” Aleksandre Orlić

Sinoć je u manjem krugu uzvanika, sukladno epidemiološkim mjerama, u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno otvorena samostalna izložba fotografija “Anima” – Druga lica Rovinja i Zagreba, autorice Aleksandre Orlić, fotografkinje, spisateljice i glavne urednice hrvatskog Cosmopolitana.

Izložbom autorica predstavlja fotografije Zagreba snimljene nakon razornog potresa, kao i one praznih rovinjskih ulica snimljene tek nekoliko tjedana nakon službenog završetka izolacije uslijed koronavirusa.

“S planiranjem izložbe započeli smo prije ovog začudnog vremena koje nas je sve zateklo, a ista je nastajala upravo u najtežim trenutcima – početkom korone i u vrijeme potresa u Zagrebu. Osim što fotografije prikazuju dušu gradova, također su podsjetnik na jedno teško vrijeme koje smo zajedno prebrodili”, rekla je prilikom otvorenja izložbe ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić.

Prisutnima se obratila i kustosica ove izložbe, Iva Körbler, koja objašnjava kako “autorica svojim fotografijama prikazuje Rovinj i Zagreb kao zrcalima naših unutrašnjih stanja, poput dva grada koji postaju novi prostori drugačije, možda čak i iščašene stvarnosti”.

Ovim je fotografijama autorica željela pronaći utjehu, ili pak ljepotu u gradovima koji su u ovim teškim situacijama pokazali svoje drugo lice, ali istovremeno dali optimizam i ljepotu.

“Nadam se da ćete i vi na ovoj izložbi pronaći barem malo ljepote i utjehe, ali i ne manje bitno – da ćete se zagledati u same sebe i svoju dušu”, poručila je ovom prilikom fotografkinja.

Uz predstavnike medija, otvorenju izložbe prisustvovao je, u ime Grada Rovinja-Rovigno zamjenik gradonačelnika, Kristijan Damijanić, a među uzvanicima pronašla se i Antonella Vuličević koja je, ugostivši kustosicu i autoricu izložbe, u realizaciji iste uvelike pomogla.

“Anima” će za javnost biti otvorena sve do 30. rujna 2020., u radno vrijeme Muzeja.