Accessibility icon
15.07.2022

Otvoren posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode kamenoloma Fantazija – Cava di Monfiorenzo

                       PULSKA CESTA 2A  – STRADA DI POLA 2A, ROVINJ – ROVIGNO, WWW.GEOFANTAZIJA.HR

 

Nakon višegodišnjih priprema i realizacije projekta, u Rovinj je danas i svečano otvoren spomenik prirode Kamenolom Fantazija, poznatiji kao Cava di Monfiorenzo, jedini geološki spomenik prirode na području Istarske županije. Lokalitet je zaštićen 1986. godine zahvaljujući radu i naporima pokojnog akademika profesora dr.sc. Josipa Tišljara koji je prvi prepoznao geološku važnost kamenoloma i istu prvi puta prezentirao široj svjetskoj geološkoj javnosti na 4. Regionalnom skupu sedimentologa 1983. godine u Splitu.
Zbog rijetkosti te znanstvenih, estetskih i edukativnih vrijednosti dolomitnih stijena kamenolomskog iskopa, Kamenolom Fantazija zaštićen je kategorijom zaštite spomenik prirode. Stijene kamenoloma piljene su ravnim rezom, poliranog efekta, čime do izražaja dolazi rijetka ritmička izmjena ranodijagenskih i kasnodijagenskih dolomita. Ritmička izmjena dolomita čini stijene estetski atraktivnima iako su znanstvene i edukacijske vrijednosti mnogo veće. Vidljivi slojevi genetski različitih dolomita s očuvanim strukturno-teksturnim značajkama služe za znanstveno objašnjenje procesa nastanka takvih i sličnih stijena u svijetu te tumačenja stanja i procesa koji su se odvijali u paleokolišu kroz geološku prošlost.Osmišljavanjem projekta „geoIST3A – valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“ KK.06.1.2.02.0049. željelo se bolje istražiti, zaštititi a na kraju i edukativno-turistički valorizirati područje kamenoloma Fantazija. Realizacija svih projektnih ideja bila je dugogodišnja aktivnost, koja je rezultirala uređenjem kamenoloma najsuvremenijom posjetiteljsko-intepretacijskom infrastrukturom te profesionalno razrađenom interpretacijom geologije i geoloških pojava koje se mogu uočiti na licu mjesta, ali i na širem području Istarske županije.Projekt je bio vođen od strane županijske Javne ustanove „Natura Histrica“ u svojstvu korisnika bespovratnih sredstava (vodećeg partnera), dok su projektni partneri bili Grad Rovinj-Rovigno i Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno uz punu podršku Istarske županije i ostalih županijskih institucija koje su na bilo koji način bile povezane s realizacijom projekta i projektnih aktivnosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.836.817,37 kn, od čega je udio bespovratnih sredstava iznosio 6.837.312,57 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.

Završetkom projektnih aktivnosti, posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode kamenoloma Fantazija postao je jedini lokalitet u Istarskoj županiji koji je namijenjen prihvatu šireg spektra posjetitelja i na kojem se provode stručne geološke edukacije namijenjene učenicima, studentima i široj zainteresiranoj javnosti.

U svom obraćanju ravnateljica JU Natura Histrica, Silvia Buttignoni nije skrivala zadovoljstvo realizacijom ovog vrijednog projekta.

”Stijene kamenoloma piljene su ravnim rezom, poliranog efekta, čime do izražaja dolazi rijetka ritmička izmjena ranodijagenetskih i kasnodijagenetskih dolomita.

S obzirom na značajnost i potencijal ove prirodne baštine odlučili smo se svi zajedno iskoristiti europska sredstva kako bi sustavnije valorizirali, ali i zaštitili ovo prirodno bogatstvo’’ rekla je Buttignoni.

Direktorica rovinjske turističke zajednice Odete Sapač kazala je kako je Rovinj, kao jedna od vodećih i najuspješnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, dobila još jednu izuzetnu atrakciju koja će obogatiti turističku ponudu Rovinja i generirati nove sadržaje i doživljaje, a time i veći broj posjeta.

‘’Ovaj posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode, uz zaštićeni temeljni fenomen lokalitet iskopa kamenoloma s novouređenom šetnicom, sadrži turistički informativni centar sa suvenirnicom, centar za posjetitelje s 3D animacijom i izložbe geologa Istre.

Najmlađim posjetiteljima namijenjen je znanstveno-edukativni kutak. Strategijom smo definirali viziju ovog spomenika prirode, a to je održiv, prepoznatljiv i jedinstevn lokalitete koji će zahvaljujući turističkoj vrijednosti i nadasve znanstvenom značaju, Istru pozicionirati kao zanimljiv i u svjetskim razmjerima, važan geološki lokalitet’’ kazala je Sapač.

Posebno emotivan bio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga koji je u svom govoru zahvalio svima onima koji su sudjelovali na projektu, ali i mještanima naselja Monfiorenzo koji su sve ovo vrijeme brinuli o ovom području.

‘’Prije gotovo 20 godina započeli smo ovaj projekt, neki se toga ne sjećaju. Ovdje smo proveli jako puno vremena na čišćenju, vađenju olupina, sanaciji grafita, košnji i nažalost ružno je reći, ovo mjesto bilo je zapušteno. Zahvaljujući sugrađanima – entuzijastima, ovaj projekt je danas na ovaj način valoriziran. Da nije bilo toga, kao i suradnje s Geo fakultetom, vjerujem da bi i danas bili svjedoci još jednog zapuštenog lokaliteta.

Ovaj projekt započeli smo 1997. godine i ja sam surađivao na njemu i moj tata je radio na njemu, pa je ovo za mene vrlo osoban projekt.

Nemam dvojbe da će ovaj suvremen interpretacijski centar biti privlačan i interesantan turistima, no u ovo smo krenuli prvenstveno radi naših građana, kako bi njima u najboljem svijetlu predstavili blagodati vlastitog područja. Kako bi educirali buduće generacije Rovinjaca i Rovinjki da očuvaju ono što nam je najvrjednije.

Kako bi svaki naš građanin znao da se upravo u Rovinju nalazi jedini geološki spomenik prirode u Istarskoj županiji, peti proglašeni na teritoriju Republike Hrvatske’’ kazao je rovinjski gradonačelnik.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je svim sudionicima, partnerima, izvođačima i znanosti koja je sudjelovala na pripremi i realizaciji ovog projekta.

‘’Meni je drago što će ovo sigurno biti vrijedna atrakcija za naše turiste, no ono što je bitnije da podučimo našu djecu i građane i sve one koji žele naučiti nešto o ovom vrijednom području.
Jedini takav geo park u Istri je sigurno jedan korak naprijed i element za posjetu. Danas sigurno ne možemo nuditi samo prekrasnu prirodu, sunce, lijepo more i gastronomiju. Ljudi žele dodatne sadržaje, a to će ovime dobiti’’ poručio je župan Miletić.