Accessibility icon
18.05.2020

Osnovan Fond za pomoć obrtnicima

S ciljem pružanja pomoći  obrtnicima koji se suočavaju s poteškoćama u poslovanju uslijed epidemije korona virusa (COVID-19), Grad Rovinj-Rovigno je u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Rovinja-Rovigno osnovao Fond za pomoć obrtnicima koji su registrirali pad prometa od najmanje 50% u odnosu na isti period prethodne godine, kako bi uspjeli održati poslovanje sa ciljem zadržavanja zaposlenika.

 

U tijeku je javni poziv za čiju je provedbu iz proračuna Grada osigurano 100.000 kuna namijenjenih obrtnicima za slijedeće namjene:

  1. a) podmirene režijskih troškova za ožujak i travanj 2020.,
  2. b) podmirene fiksnih troškova (trošak knjigovodstvenih usluga) za ožujak i travanj 2020.

Najvišu financijsku pomoć koju može ostvariti jedan obrtnik po ovom pozivu iznosi do 1.500,00 kn. Sezonskim obrtima pomoć se obračunava proporcionalno broju dana rada (ovisno da li su započeli obavljati djelatnost u ožujku ili travnju 2020.), uz usporedbu sa istim periodom u 2019., uz najvišu financijsku pomoć do 1.500,00 kn.

 

«Svjesni smo kako se ne radi o velikim iznosima, međutim smatramo kako je obrtnicima u krizi u ovom trenutku svaka kuna i svaka potpora bitna. Uz ovu potporu, te mjere pomoći gospodarstvu koje smo uveli na razini Grada, kao i apliciranjem za potporama na razini države, mišljenja smo da će obrtnici uspjeti donekle, obzirom na stanje i situaciju u cijelome svijetu, stabilizirati vlastito poslovanje» izjavio je gradonačelnik, nadodavši i kako je ovo još jedan primjer izvrsne suradnje koju Grad ostvaruje s lokalnim Udruženjem obrtnika, a ujedno i jedini takve vrste na ovim područjima. Prezentaciji potpora prisustvovali su i članovi povjerenstva za dodjelu pomoći iz Fonda za pomoć obrtnicima uslijed epidemije korona virusa (COVID-19) Marino Deković, Gordan Trojanović i  Enrico Cernecca ispred UO Rovinj-Rovigno, te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, javnu nabavu i EU Fondove, Martina Čekić Hek, koja je predstavila postupak dodjele potpora.

 

Pravo na potporu mogu ostvariti obrtnici koji imaju registrirano sjedište na području grada, a koji kumulativno udovoljavaju svim slijedećim uvjetima:

  1. obrt ne smije imati dugovanja prema Gradu Rovinju-Rovigno na dan

31.12.2019.,

  1. obrt ne smije imati dugovanja prema Hrvatskoj obrtničkoj komori (Udruženje

obrtnika Rovinj) zaključno sa 30.9.2019.,

  1. obrt mora dokazati pad prometa od najmanje 50% za mjesec ožujak i travanj u

odnosu na iste mjesece u 2019.,

  1. obrt mora dokazati da nije otpustio radnike u ožujku i travnju 2020.,
  2. obrt se obvezuje zadržati radnike u radnom odnosu do 30.6.2020.,
  3. obrt mora dokazat da su podmireni računi za ožujak i travanj 2020., koji su priloženi uz zahtjev a za koje se traži financijska pomoć.

 

Sva dokumentacija, kao i informacije vezane uz postupak podnošenja zahtjeva i dodjele potpore dostupne su na službenim web stranicama Grada Rovinja-Rovigno (www.rovinj-rovigno.hr), na slijedećem linku: https://www.rovinj-rovigno.hr/natjecaji/javni-poziv-za-dodjelu-jednokratne-financijske-pomoci-obrtnicima-u-poteskocama-s-podrucja-grada-rovinja-uslijed-epidemije-korona-virusa-covid-19/

Informacije o uvjetima i postupku dodjele pomoći mogu se dobiti i pri nadležnom Odjelu, na telefone 052/805 216 ili 052/805 226 ili na e-mail adrese robert.lesic@rovinj-rovigno.hr ili martina.cekic.hek@rovinj-rovigno.hr.