Accessibility icon
30.07.2021

Orbanić: ««Sudjelovanje mladih u društvenim, ekonomskim i političkim procesima važan je faktor društvene stabilnosti»

Iako je od konstituiranja novog saziva Savjeta mladih Grada Rovinja-Rovigno prošlo tek nekoliko mjeseci, članovi tog savjetodavnog tijela rovinjskog Gradskog vijeća odmah su zasukali rukave te se ozbiljno primili posla kako bi doprinijeli boljitku zajednice u kojoj djeluju.

Do danas su sudjelovali u niz ekoloških i zelenih akcija kojima su očistili priobalje te posadili desetke  mladica stabala na području grada, a tijekom lipnja su u suradnji sa Sportskom zajednicom i Policijskom upravom uspješno organizirali i održali Dan otvorenih vrata sportskih udruga, predavanje u MMC-u i prikaz filma „Benov povratak“ u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge.

 

Anketa posvećena projektu Centra za mlade

No, tu nisu stali, već su se aktivno uključili u projekte koji se odnose na stvaranje novih sadržaja za mlade. Trenutno provode anketu među svojim vršnjacima kako bi Gradu predložili koncept razvijanja novog Centra za mlade koji je planiran na lokaciji ex „Školjke“. Anketa je dostupna za ispunjavanje putem linka https://forms.gle/uKtAsUFBfUSw21Mf9 te je objavljena i na društvenim mrežama Savjeta mladih – Consiglio dei giovani Rovinj-Rovigno.

Predsjednica Valentina Orbanić je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća predstavila program Savjeta za 2022. godinu. Tom je prigodom najavila kako će njihove aktivnosti posebno biti usmjerene na područja zapošljavanja i poduzetništva, obrazovanja i usavršavanja mladih, zdravlja, socijalne politike, kulture i slobodnog vremena, te aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.

 

Plan poticanja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva

«Sudjelovanje mladih u društvenim, ekonomskim i političkim procesima važan je faktor društvene stabilnosti. Uključivanje mladih u tržište rada omogućava njihovo uspješno sazrijevanje te pomaže stvaranju kompetentnih građana koji će biti poveznica u prenošenju vrijednosti i na buduće generacije», izjavila je Valentina Orbanić.

Kad je riječ o osposobljavanju mladih poduzetnika i poticanju zapošljavanja, Savjet mladih Grada Rovinja-Rovigno namjerava pružati podršku svojim vršnjacima u postupku osnivanja tvrtke ili obrta, te zagovarati zapošljavanje mladih bez radnog iskustva u institucijama i tvrtkama u vlasništvu grada.

Kod obrazovanja i usavršavanja mladih članovi Savjeta će se usredotočiti na jačanje sinergije javnog i neprofitnog sektora s posebnim naglaskom na neformalno obrazovanje i razvoj područja rada s mladima.

 

Upoznavanje kulturnog nasljeđa

Bitno je reći i kako je rovinjski Savjet mladih prepoznao i važnost edukacije mladih na temu zdravlja, društvene integracije manjinskih i ranjivih skupina, ali i kulturnog obrazovanja.

«Savjet mladih će podržati programe Pučkog otvorenog učilišta i Muzeja Grada Rovinja–Rovigno i ostalih ustanova, obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva, koje provode projekte zasnovane na upoznavanju mladih sa kulturnom baštinom grada, kao i projekte u kojima će se doprinijeti poštivanju i upoznavanju kulturne baštine nacionalnih manjina. Ovim će se aktivnostima utjecati na upoznavanje znamenitosti, povijesti, multikulturalnosti te povećanje valorizacije kulturnog nasljeđa», obrazložila je Orbanić, te je istaknula kako je potrebno također promovirati važnost volontiranja, jer se uključivanjem u volonterske aktivnosti mladima pruža mogućnost uspostave novih kontakata, stjecanje iskustva i unaprjeđenje životnog napose profesionalnog razvoja.