Accessibility icon
14.10.2020

Okončana druga faza konzervatorsko-restauratorskih radova u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno

Prošli tjedan okončana je druga faza konzervatorsko-restauratorskih radova na otvaranju zidnih oslika na drugom katu palače Califfi, današnjeg Muzeja Grada Rovinja-Rovigno. Radovi su trajali proteklih mjesec dana i izvodio ih je Hrvatski restauratorski zavod, a isti su bili otvoreni za javnost, pa su tako posjetitelji imali priliku pratiti kako se polako otkriva tajni život palače Califfi.

O tijeku i obavljenim radovima u nastavku izvijestio je Toni Šaina, voditelj projekta dodatnog sondiranja i otvaranja zidnog oslika iz Odjela za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja su provedena tijekom 2019. godine rezultirala su rasvjetljavanjem slijeda izgradnje palače. Sondiranjem zidova utvrđene su promjene u tlocrtnoj organizaciji od izgradnje palače u 17. stoljeću, preko obnova u 18., 19. i 20. stoljeću, kojima je zgrada prilagođavana potrebama korištenja. Ispod postojećih slojeva boje u prostorijama drugog kata utvrđeno je postojanje zidnih oslika s prikazima veduta. Radovima u 2020. godini detaljnije su istraženi ranije pronađeni oslici. Dokumentirano je postojeće stanje svih zidova i stropova, a postojeće sonde su proširene s ciljem utvrđivanja stupnja očuvanosti te izvornog izgleda zidnog i stropnog oslika.

Konzervatorsko-restauratorskim radovima uklanjanja višeslojnih bojanih i žbukanih slojeva na južnom zidu sjeverozapadne prostorije drugog kata nastavljeno je s otkrivanjem prizora s prikazom Bala. Analizom bojanih i žbukanih slojeva ispod postojećeg oslika utvrđena je ranija žbuka koja je oslikana jednostavnim dekorativnim motivom. Sondiranjem stropova u sjeverozapadnoj i jugoistočnoj prostoriji utvrđeno je postojanje više naknadnih slojeva oslika uključujući i izvorni čiji stupanj očuvanosti tek treba utvrditi. Dodatnim sondiranjem stropa središnje prostorije utvrđen je relativno dobro očuvan oslik s dekorativnim geometrijskim i florealnim motivima naslikanima oko centralnog medaljona u kojem se nalazi prikaz svetice (vjerojatno sv. Eufemija). Dodatnim sondiranjem zidova jugoistočne prostorije nastavljeno je s otkrivanjem tri vedute od kojih je samo jedna u relativno dobrom stanju i prikazuje nepoznati grad s lukom i trgom te ljudima u nošnji karakterističnoj za razdoblje oslikavanja.

Ravnateljica Hrvatskog konzervatorskog zavoda Tajana Pleše potvrđuje kako je nastavak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnim oslicima stavljen u Plan programske aktivnosti HRZ-a za 2021. godinu.

Radove su financirali Ministarstvo kulture i Grad Rovinj-Rovigno.

“Zahvaljujem se Ministarstvu kulture, kao i Gradu Rovinju-Rovigno koji su nam vjerovali kada smo samo naslućivali kako se ispod žbuke može kriti tajni život palače Califfi, te bez čije financijske i organizacijske potpore svi naši planovi ne bi bili mogući“, izjavila je ovom prilikom ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić.

Spomenimo također kako će zbog radova od ovog utorka, 13. listopada, Muzej Grada Rovinja-Rovigno biti zatvoren za posjetitelje. Posjet će eventualno biti moguć u dogovorenom terminu uz prethodnu najavu na info@muzej-rovinj.hr ili 052/816-720.

Fotogalerija