COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
16.09.2019

Održane manifestacije “Od punte do punte” i “Drugo podvodno hodočašće”

Treći dan proslave Dana grada i blagdana sv. Eufemije bio je obilježen sportom. Naime, već je u ranim jutarnjim satima započelo trinaesto izdanje manifestacije “Od punte do punte”, u organizaciji Sportske zajednice Grada Rovinja, pod pokroviteljstvom Grada Rovinja, uz gradsku Turističku zajednicu kao sponzora.

Biciklisti i trkači, predvođeni maratoncem Sandijem Mužinom, krenuli su iz Bala, a pridružio im se i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga. Nešto su kasnije sa Škarabe prema malome molu krenuli i plivači, dok su se manifestaciji također priključili hodači DZSR Montero, krenuvši sa Zlatnog rta prema zajedničkome odredištu, Trgu maršala Tita.

U očekivanju sudionika manifestacije, na gradskom trgu građani i gosti uživali su u nastupu rovinjskih mažoretkinja, te je pravu atrakciju predstavljala besplatna vožnja batanom.

Ubrzo su zatim počeli pristizati ovogodišnji trkači, biciklisti, plivači i hodači, a uzvicima i pljeskom dočekala ih je brojna publika. Kopnom su tako prešli oko 34.000 metara, a morem 4.000, čime su plivači došli na okruglih 100 isplivanih kilometara u ovih proteklih 13 godina. Sve zajedno, sudjelovalo je njih 250 različitih dobnih skupina, a svima su na cilju podijeljene medalje.

Istovremeno se kod starog željezničkog kolodvora održalo “Drugo podvodno hodočašće” u organizaciji KPA Rovinj. Manifestacija je to koja okuplja različite ronilačke klubove iz cijele Istre, ali i diljem Hrvatske, a ove godine i iz Slovenije, koji dolaze u Rovinj kako bi pohodili repliku kipa sv. Eufemije koja je prije tri godine postavljena u more kraj otočića Banjol. Ove se godine okupilo 150 ljudi, od kojih 98 ronioca, a pripremljena im je i zanimljiva tombola s brojnim manjim nagradama koje su uključivale raznoliku ronilačku opremu.

Nedjeljna se proslava dalje nastavila i u večernjim satima. U Multimedijalnom je centru predstavljena monografija autora Virgilia Giuricina naslovljena “Pamćenje kroz vrijeme” koja sadrži preko 500 fotografija cijenjenog umjetnika. Predstavljanju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća, Valerio Drandić, koji je zaključio kako se radi o svojevrsnoj kronici Rovinja, te kako su zahvaljujući Giuricinu, fotografije rovinjskih krovova i dimnjaka obišle čitav svijet. Istovremeno, u Zajednici Talijana održana je tradicionalna “Serata in famiglia”.

Gastro ponuda nastavila se uz drugi dan Hook&Cook-a, kao i uz ponudu Kuće o batani, Agrorovinja i Valalte, a mnoštvo je privukao i prvi Rovinj Craft Beer Fest koji se pokazao punim pogotkom. I ove je večeri Pučko otvoreno učilište bilo zaslužno za odličan zabavni program. Ulicama Rovinja odjekivali su tako vječni rock-hitovi zahvaljujući Ballbreakers AC/DC Tribute Bandu, kao i lokalnim bendovima koji su se izmjenjivali na sceni.