Accessibility icon
29.05.2021

Održana svečanost povodom Dana državnosti

Grad Rovinj-Rovigno svečano je obilježio Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Centralnog križa na gradskom groblju Laste.

 

Svečanost je okupila predstavnike Grada, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruga antifašističkih boraca Rovinjštine, gradskih poduzeća i ustanova, te javnog života Grada, a sve kako bi odali počast poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, što su učinili minutom šutnje.

 

Prisutnima se obratio gradonačelnik Rovinja-Rovigno Marko Paliaga koji se prisjetio teških ratnih vremena koja su danas iza nas, iako mnoge obitelji i dalje nose to strašno breme ratnih stradanja, osobito oni koji su ostali bez svojih najmilijih.

 

«Mi smo danas ovdje kako bismo iskazali svoje suosjećanje onima koji žive s boli zbog svojih poginulih i nestalih. Tu smo i da bismo odali dužnu počast, zahvalnost i odanost braniteljima koji više nisu sa nama kao i svim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

 

Usprkos teškoćama izražavam uvjerenje da će se naša država uspješno razvijati kao moderna i tolerantna demokratska država, ravnopravna u zajednici država Europe i biti domovina ravnopravnih i jednakopravnih građana. Poželjno je da različito mislimo, ali ne moramo se dijeliti, osobito ne onda kada je riječ o ključnim stvarima – bilo da je riječ o prošlosti, bilo da je riječ o budućnosti» naglasio je Paliaga.

 

Svečanost je zaključena molitvom i blagoslovom predvođenim Župnikom Mons. Vilimom Grpcem.